SMENA ZBOG VE-CE ŠOLJE ILI FOTELJE? Burna smena Svetlane Milić, direktorke Predškolske ustanove "Dragoljub Udicki" u Kikindi

R. Šegrt

24. 10. 2020. u 08:35

DIREKTORKA Predškolske ustanove "Dragoljub Udicki" u Kikindi Svetlana Milić smenjena je sa mesta direktorke odlukom koju je doneo Upravni odbor, a potvrdili je pokrajinski Sekretarijat za obrazovanje i Ministarstvo prosvete.

Foto predškolska ustanova

Razrešena je zbog propusta u radu, jer, navodno, nije ispunila nalog inspekcije o problemu u vrtiću "Leptirić". Međutim, ona tvrdi da je razrešenje nasilno zbog čega će se žaliti i to pokušati da dokaže na sudu.

- Inspekcija je naložila da se jedna ve-ce šolja za decu ugradi u toaletu vrtića "Leptirić".

Međutim, po mišljenju građevinskog inženjera to nije moguće, jer nema mesta, a zbog lošeg stanja objekta nema uslova za bilo kakvu adaptaciju. Dodatni problem je što u delu zgrade živi dvočlana porodica. O meri inspekcije odmah sam obavestila Gradsku upravu koja do danas nije ništa preduzela. Vrtić "Leptirić" tako radi već 40 godina i ako je neuslovan takav je bio i za vreme svih prethodnih direktora. Zbog toga je razlog za moju smenu neosnovan i radi se o nasilnom razrešenju - tvrdi Milić.

"ČUPERAK" I "DRAGOLjUPČE"

SMENjENA Svetlana Milić za direktorku je imenovana kao iskusna vaspitačica i nestranačka ličnost. Zaslužna je za uspešan rad Dečjeg hora "Čuperak" koji vodi od osnivanja 2005. Hor je nastupao na svim gradskim slavljima i manifestacijama, a nagrađivan je u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je Zahvalnice Opštine Kikinda. Milićeva je počasni građanin Panonskog dečjeg grada.

Smena direktora PU nije nimalo neuobičajena, jer se poslednjih godina na tom mestu promenilo njih troje. Ne bi bilo ni prvi put da smenjeni direktor na sudu dokaže da je to urađeno protivzakonito, što je uspela Vesna Stanaćev. Drugačije nego do sada je što ovu smenu, osim priče o jednoj ve-ce šolji, prati i druga - o beloj kožnoj fotelji. Šolja je, kako je objasnila Milićka, trebalo da bude ugrađena u toalet jednog gradskog vrtića, a fotelju je ona odnela iz kancelarije direktora, zbog čega se sada prizemno proziva i radi toga konsultuje psihoterapeut iz Beograda.

Svetlana Milić, Foto Narodna biblioteka

- Reč o mojoj ličnoj, anatomskoj stolici koju sam dobila na poklon. Kako sam je donela u kancelariju, tako sam je i odnela. Direktorska fotelja je na mestu gde je i bila - odgovara Milićka na optužbe kako ne može da preboli razrešenje pa je čak direktorsku fotelju odnela kući.

Za njenu naslednicu imenovana je vaspitačica Kristina Drljić, a priča o ve-ce šolji i "otuđenoj" direktorskoj fotelji, ruži istoriju predškolstva koja u Kikindi traje skoro 130 godina.

Pogledajte više