SVEČANOST U VALJEVSKOJ BIBLIOTECI Nikoli Popoviću uručena nagrada “LJubomir P. Nenadović”

B. PUZOVIĆ

21. 10. 2020. u 15:56

PROFESOR italijanskog jezika na Odseku za muzičku umetnost Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu Nikola Popović, dobitnik je ovogodišnje nagrade “Ljubomir P. Nenadović”, koju za najbolju putopisnu knjigu tradicionalno dodeljuje Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” u Valjevu.

Foto: B. P.

Laureatu je priznanje dodeljeno za delo “Skice za plovidbu” u izdanju beogradske “Agnoste” i banjalučkog “Imprimatura”.

U obrazloženju koje je načinio profesor dr Radivoje Mikić, rečeno je da se Nikola Popović od samog početka svrstao u danas malobrojne, ali autentične putopisce koji i opisuju ono što vide, ali i onoga ko gleda nepoznate prostore i ljude. Otuda nije nikakvo iznenađenje što je u svojoj drugoj knjizi “Skice za plovidbu” krećući se kroz vrlo različite prostore Azije, Afrike, Amerike i Evrope, nastojao da u jednakoj meri prikaže ono što sreće tokom putovanja, ali i da pokaže kako se sve viđeno prelama u unutarnjem svetu samog putopisca.

- Čoveku sa putovanja ostaju ukus dobrih jela, ukus dobrih vina, ali ono što ostaje svakako i što putopis čuva i što sam ja pokušao da napišem u svojoj knjizi, je lice čovekovo i živa dobra reč, stisak ruke i mirisi, ukusi, zvuk ambijenta grada kakav je Napulj koji je opisao Ljuba Nenadović – rekao je laureat. - Empatija, želja da se dobro desi svakom čoveku je ono što je ostavio nama Ljuba Nenadović u svojim putopisima i što bi putopis, po mom mišljenju, trebalo da čuva. Ljuba Nenadović je za pisce, posebno za nas putopisce, autor čije su knjige deo obavezne lektire i deo unutrašnjeg literarnog i obrazovnog bagaža koji nužno nosimo

                                    
BIOGRAFIJA

Nikola Popović je rođen 1979. godine u Sarajevu, bavi se istraživanjem savremene italijanske proze. Objavio je prevode knjiga Etorea Mazine, Simone Vinči, Valerije Parele i brojne prevode italijanskih pisaca u književnim časopisima. Autor je kritičkih osvrta iz oblasti filma, pozorišta i književnosti, putopisa i reportaža iz Togoa, Gane, Konga i drugih zemalja.

Pogledajte više