RAKETE ĆUTALE, GRAD UNIŠTIO, SUDOVI SLUDELI: Oko 700 poljoprivrednika iz Ivanjice i Arilja tužilo državu i već pet godina čeka na presude

V. ILIĆ 22. 10. 2020. u 08:00

VIŠE od 700 poljoprivrednika iz ivanjičke i ariljske opštine već pet godina čeka na pravdu u sporu protiv države Srbije, odnosno Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Foto: Privatna arhiva

 Oni su 14. maja 2015. godine pretrpeli višemilionsku štetu na svojim usevima usled vremenske nepogode - grada, koji je zadesio ove dve opštine, a toga dana, kako je dokazano, nije uopšte funkcionisala protivgradna zaštita.

Na gradonosne oblake, koji su bukvalno sravnili sa zemljom njihove voćnjake, nije ispaljena nijedna protivgradna raketa! Zato su rešili da tuže državu, pa su za pretrpljenu štetu zahtevali isplatu odštete koja se, od slučaja do slučaja, kretala od nekoliko desetina hiljada do čak više od tri miliona dinara.

Za rubriku "verovali ili ne" je sve ono što je usledilo u ovim predmetima koji su vođeni pred različitim sudovima - čačanskim, kragujevačkim, beogradskim... Naime, tek stotinak presuda je doneto, a samo se nekolicini oštećenih, i to onih čiji su predmeti završili pred Apelacionim sudom u Beogradu, posrećilo da presude budu donete u njihovu korist i da im sud prizna pretrpljenu materijalnu štetu u punom iznosu, odnosno 100 odsto!

Sa druge strane, sudovi u Čačku i Kragujevcu su tužiocima (poljoprivrednicima) dosuđivali od neverovatnih 30, 50, a u najvećem broju slučajeva 70 procenata naknade od punog iznosa pretrpljene materijalne štete, ne mareći, pritom, za načelo ujednačavanja sudske prakse. Tako se događalo da jedan Ivanjičanin dobije stopostotnu odštetu, a njegov prvi komšija tek trećinu od pretrpljene štete!

Utvrđeno je da kritičnog dana nije bio operativan radarski sistem, nijedna jedina raketa nije bila isporučena protivgradnim stanicama, niti su, što je običaj, strelci išli na zdravstvene preglede pre početka sezone, koja, inače, počinje 15. aprila, znači mesec dana pre nepogode koja je zadesila Ivanjicu i Arilje 2015. godine.

Foto: Privatna arhiva

PO PRAVDU I U STRAZBUR

APELACIONI sud u Kragujevcu svoju odluku o umanjenju odštete za 30 odsto zasniva na navodnom postojanju obaveze tužioca (seljaka, poljoprivrednika) o postavljanju protivgradne mreže!?

- Ni u jednom pozitivno pravnom propisu, ni u jednom zakonu, podzakonskom ili drugom aktu ne postoji obaveza postavljanja protivgradnih mreža. To je besmisleno. Naime, proizvodnja poljoprivrednih proizvoda je jedini izvor prihoda za ljude koji su pretrpeli štetu, i služi za puko i golo preživljavanje ovih porodica. Njima ne ostaje ni jedan jedini dinar za podizanje mreža - kazao nam je Dimitrijević, zaključivši da je na svaku presudu kojom je umanjena odšteta tužiocima, pa makar i za jedan procenat, uputio žalbu, te da neće odustati od pravde, pa makar morao da je potraži i u Strazburu.

- Jednom rečju, protivgradna zaštita u Srbiji punih mesec dana po isteku zakonskog roka nije postojala, i zato su sa punim pravom poljoprivrednici tužili državu - rekao nam je advokat Miško Dimitrijević, punomoćnik nekoliko desetina oštećenih građana. - Prosto je neverovatno da sudovi povodom istog događaja, povodom istog pravnog osnova, a povodom tužbi meštana istih sela donose drastično različite presude. Na osnovu njih se vrši neviđena diskriminacija tužilaca u zavisnosti od činjenice da li im u drugom stepenu sudi Apelacioni sud u Kragujevcu ili u Beogradu. Na to sam upozorio i predsednike ovih sudova, a sve u cilju izjednačavanja sudske prakse, odnosno vraćanja poverenja u pravosudni sistem Srbije i sprečavanja nastanka enormne i neotklonjive štete po moje klijente. Ukoliko se o to budu oglušili ne ostaje nam ništa nego da se obratimo sudu za ljudska prava u Strazburu.

Kao razlog za umanjenje ukupne visine nesporne štete koju su meštani Ivanjice i Arilja pretrpeli, i to za 30 procenata, sud u Kragujevcu je, recimo, uzeo podatak da je, "prema zvaničnim podacima RHMZ, uspešnost odbrane od grada 70 odsto". Po rečima Dimitrijevića, međutim, taj "zvaničan podatak" nikada nije dostavljen niti prezentovan na uvid tom istom sudu, pa je čak sud u Ivanjici, na primer, dobio informaciju iz RHMZ-a u kojoj se navodi da ova ustanova operativno uopšte ne obrađuje podatke o efikasnosti protivgradne zaštite!

Pogledajte više