"NOVOSTI" NASUŠNE KAO HLEB: Pekar Mirče Stameski iz Sivca verni je čitalac našeg lista skoro šest decenija

Z. Rajić

21. 10. 2020. u 10:20

DVE godine mlađi od "Večernjih novosti", Mirče Stameski, pekar iz Sivca, počeo je s našim listom da se druži od svoje šeste godine, a ta ljubav traje do danas.

Foto Z. R.

Mirče je rođen u porodici, u kojoj su "Novosti" bile nasušna potreba, kao i hleb, koji je njegov otac Vlado pravio od 1953. godine, kad je s rođenim bratom došao iz Makedonije da bude pekar u Staroj Pazovi. Za oca su "Novosti" bile sećanje na njegove početke, pune entuzijazma, s kojim su, te iste 1953. godine, pokrenute novine, čiji je čitalac bio od prvog broja, pa sve do svoje smrti u 91. godini.

- Tata nije mogao bez "Novosti". Kad je već zašao u godine, ljutio se ako mu njegove omiljene novine nismo doneli na vreme. Majka je takođe volela "Novosti". Sećam se kad sam našao komplete "Novosti" od 1963. do 1967. godine, koje je majka uredno uvezala. Nažalost, imali smo poplavu u kući, zbog čega su nam stari brojevi novina uništeni - priča Mirče, navodeći da "Novosti" rado čitaju i njegova supruga, sin i ćerka.

Otac je 1957. iz Stare Pazove došao u Crvenku, a 1961. je svoju pekarsku radnju i porodicu preselio u Sivac.

- Tada sam, uz naučena prva slova, počeo da listam "Novosti", a prvo što me je njima privuklo bio je strip "Cisko Kid". Bio je to samo jedan "kaiš" od tri-četiri slike, ali su te svakodnevne dogodovštine Ciska Kida i Panča Vile bile neverovatno uzbudljive - priseća se Mirče.

BEZ VULGARNOSTI

Mirčetova supruga Jovanka hvali "Novosti" zato što u njima, kako kaže, nikad nije bilo vulgarnosti.

- Mogla sam bez stida da ih otvaram i pred svekrom i svekrvom, kao i pred decom - naglašava Jovanka.

Kasnije, kad je postao levo krilo omladinskog pogona FK Crvenka, u vreme kad je ovaj klub bio prvoligaš tadašnje "velike" Jugoslavije, a potom zaigrao za sivački Polet, Mirče je u "Novostima" najviše čitao sportske strane.

- I sad mi je sportska rubrika najdraža, a kad završim sa zadnjim stranama, prelazim napred na politiku, i onda redom pročitam cele novine. Od devedesetih, kad su se pojavile stranke, "Novosti" najbolje prate političku situaciju u zemlji - ističe Stameski.

PODMLADAK Sin Jovica takođe voli "Novosti", Foto Z. R.

Pominje kako su mu se, kao tinejdžeru, urezala u pamćenje tri velika zločina, o kojima su "Novosti" opsežno pisale - podmetanje bombe u bioskopu "20. oktobar" u Beogradu 1968. godine, ubistvo koje je 1969. počinila Šefka Hodžić i atentat na Vladimira Rolovića 1971. godine.

- "Novosti" su uvek obaveštavale realno, blagovremeno i kvalitetno, zbog čega su i bile najtiražnije dnevne novine u bivšoj SFRJ, a i danas zaslužuju čistu desetku - zaključuje naš verni čitalac.

Pogledajte više