NOVIM IDEJAMA PROTIV KOVIDA: Ćuprijski gimnazijalci osvojili dve prve međunarodne nagrade u Kragujevcu

Z. RAŠIĆ

21. 10. 2020. u 08:20

SENZORNI uređaj za dezinfekciju ruku i beskontaktno merenje temperature, ultrazvučna "kapa" za održavanje fizičke distance i robot koju UV lampom dezinfikuje prostor su tri dela projekta koji je timu drugog razreda informatičkog odeljenja Gimnazije u Ćupriji doneo prvu nagradu na međunarodnom takmičenju održanom u Kragujevcu.

Foto RTP

Laureat je i drugi tim mladih informatičara iz Gimnazije koji je osmislio beskontaktnu društvenu igru nalik onoj nazvanoj "Ne ljuti se, čoveče".

Pobednički timovi

Prvi pobednički tim su činili Luka Mihajlović, Dušan Radisavljević, Matija Četrović, Ivan Đurđević, Nikola Vujičić, Milica Zdravković, Radoš Brzaković i Aleksa Manić, dok su u drugom timu koji se, takođe, izborio za prvo mesto ponovo bili Luka, Matija i Milica, što ih zapravo čini dvostrukim pobednicima.

Multidisciplinarno nadmetanje iz oblasti medicine, primenjene fizike, elektronike i programiranja je organizovao Institut za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu, a takmičari su u srce Šumadije doneli završene projekte koji doprinosi borbi protiv kovida 19. I, od ukupno četiri prve nagrade, puleni profesora fizike i informatike Dalibora Rajkovića su osvojili dve.

Pogledajte više