NEDOSTAJE IM PRAVNA POMOĆ Žene sa sela izložene nasilju

S. BABOVIĆ

19. 10. 2020. u 09:35

GOTOVO 80 posto žena na selu u Rasinskom okrugu doživelo je neki oblih psihološkog, a čak polovina-fizičko nasilje, pokazali su razgovori sa 156 žena, koje je Udruženje “Peščanik” iz Kruševca obavilo tokom 2019. godine.

Foto: Udruženje

Na pitanje šta je potrebno za izlazak iz situacije nasilja, žene iz seoskih sredina uglavnom su istakle “podršku okoline i institucija”, ”besplatnu pravnu pomoć”, odnosno “finansijsku i ekonomsku podršku”.

- U ovim sredinama, žene su udaljene od značajnih događaja i izolovane u odnosu na urbane centre- napominju u Udruženju žena iz Kruševca. - Izložene su stereotipima i očekivanjima da prihvate tradicionalne rodne uloge. Opterećene su poslom u kući, brigom o starijim i mlađim članovima porodice, radovima na njivi.

Lokalni autobuski saobraćaj ne odgovara na njihove potrebe: broj i maršruta autobuskih linija i polazaka su diskutabilni. Kretanje i kontakti, u pojedinim seoskim sredinama dodatno su ograničeni i nepostojanjem uličnog osvetljenja i lošim putevima.

-U manje od 20 posto slučajeva poljoprivredno gazdinstvo i imanje se vode na žene, koje uprkos teškom radu, često ostaju bez zdravstvenog i penzionog osiguranja-podvlače u Udruženju. Nedovoljno su zastupljene na mestima odlučivanja. U savetima mesnih zajednica u okrugu, čine manje od 10 posto članstva.

Pogledajte više