EPIDEMIOLOG STANKOVIĆ: Epidemiološka situacija u Vranju izrazito nestabilna

J.S.

15. 10. 2020. u 10:26

EPIDEMIOLOG vranjskog Zavoda za javno zdravlje dr Slađan Stanković ocenjuje za Novosti da je trenutna epidemiološka situacija u Vranju „izrazito nestabilna“.

Foto: J.S.

Tome u prilog govore podaci da je od 27 uzoraka, koji su juče poslati na analizu, 7  pozitivno na korona virus.
- Od tog broja, šest obolelih je iz Vranja, a jedan iz Preševa, a novooboleli pacijenti su iz starije populacije – kaže dr Stanković. Prema rečima dr Stankovića, novooboleli su iz starije populacije.

U kovid bolnici Zdravstvenog centra  Vranje prema podacima od jutros hospitalizovano je 27 pacijenata, od kojih je 12 pozitivno na korona virus. Sa bronhopneumonijom je 18 pacijenata, na kiseoniku devet. Otpuštena su tri pacijenta, od kojih su dva transportovana za Niš. Trenutan broj slobodnih postelja je 153. Zbog rasta broja pacijenata, u Zdravstvenom centru je u toku reorganizacija posla, naime Kovid 1 Bolnica se seli u veće prostorije, tačnije u zgradi  Psihijatrije.

- Na ovaj način infektiolozi i pneumofiziolozi moći će da rade sa većim brojem pacijenata. Kapacitet Infektivnog i Grudnog je 35 ležajeva, dok je na Psihijatriji 80 – pojašnjava direktorka Zdravstvenog centra dr Ljiljana Antić.

U kovid ambulanti tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 66 pregleda, a ukupan broj prvih pregleda je 45. Uzorkovana je krv kod 42 pacijenta i sačinjen 31 RTG pluća. Takođe, urađeno je 48 brzih i 18 PCR testova i dijagnostikovana bronhopneumonija kod 12 pacijenata.

Pogledajte više