SEĆANJE NA NEVINE ŽRTVE: U Kraljevu obeležena 79. godišnjica jezivog fašističkog zločina - okupatori su streljali 2.000 civila (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

14. 10. 2020. u 14:16

KOMEMORATIVNOM sednicom gradske skupštine i pravoslavnim parastosom koji su na Groblju streljanih služili sveštenici žičke eparhije, u Kraljevu je, na skroman i prigodan način obeležena 79. godišnjica fašističkog zločina u kojem su nemački okupatori streljali više od dve hiljada nevinih civila.

Foto: G. Šljivić

Osim tadašnjih žitelja Kraljeva, fašisti su za samo nekoliko oktobarskih dana 1941. godine u znak odmazde streljali i brojne izbeglice iz svih krajeva Jugoslavije, a najviše iz Slovenije koje su, progonjene od okupatora, utočište našle u gradu na Ibru.

Uz zvuke sirena i počasne plotune, vence i cveće na humke stradalih rodoljuba, osim njihovih potomaka položili su i gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić i čelnici lokalne samouprave, načelnik Raškog okruga Nebojša Simović, predstavnici vojske, policije i Žandarmerije, kao i delegacij političkih stranaka i kraljevačkih udruženja.

- Previše je tragedija ubeležio ovaj grad u svoje trajanje. Ali, i dalje traje. Previše je tuge utkano u istoriju ovog našeg kraljevskog grada. Ali se još lepše radujemo svakom novom jutru. Mnogo bola je proteklo kroz naše Kraljevčane, a oni opet uzdignute glave pred nedaćama, sa osmehom u koštacu sa svakom novom mukom – rekao je pored ostalog gradonačelnik Terzić. – Svakog oktobra, ovde, kao da postajemo iskusniji, mudriji, svesni šta je vredno, šta je večno, šta je čovečno. Taj ratni oktobar 1941. lekcija nam je iz istorije, ali i iz ljudskosti, hrabrosti i života. Na tome počiva sadanjšost i budućnost naših potomaka.

Pogledajte više