OBNOVA BISERA ARHITEKTURE: Poboljšana energetska efikasnost zgrade Narodnog pozorišta u Užicu

N. JANKOVIĆ

14. 10. 2020. u 07:49

ZAVRŠENA je realizacija projekta delimične rekonstrukcije i poboljšanja energetske efikasnosti zgrade Narodnog pozorišta u Užicu.

Jedan pogled na užički teatar / Foto N. Janković

Uz očuvanje autentičnog izgleda prepoznatljive i zaštićene građevine, na većem delu objekta su postavljene termoizolacija i fasadni zidovi, zamenjene su velike površine spoljnje stolarije i bravarija, te renovirani zidovi sale za gledalište.

Još 2018, iz fondova Evropske unije je za ovaj posao obezbeđeno 150.000 evra, a preostalih 75.000 je namirila lokalna samouprava.

U međuvremenu, Užičani su svoje predstave igrali u novom Kulturnom centru na Zlatiboru, što je i publici na tromeđi Srbije, BiH i Crne Gore omogućilo da uživa u vrhunskim dometima scenske kulture.

- Upravo završeni radovi su samo jedan segment onoga što je neophodno uraditi - najavljuje direktor Narodnog pozorišta Zoran Stamatović. - Mi imamo sopstvenu kotlarnicu koja, nažalost, i dalje koristi mazut, pa nam je prvi naredni korak njena rekonstrukcija i prelazak na neki drugi, ekološki prihvatljiviji energent. Potom će, nadamo se, na red doći i obnova, odnosno izolacija krova zgrade.

MANDIĆ

ZGRADA pozorišta u Užicu je najvažniji deo arhitektonske celine autora Stanka Mandića i pod zaštitom je države kao spomenik kulture. Nedugo po izgradnji, 1961, postala je deo Svetskog leksikona arhitekture.

Pogledajte više