STIGLI I IZUMI DEČAKA IZ KINE: U "Spensu" počeo "Tesla Fest", predstavljeno 100 pronalazaka

S. BAJIĆ

13. 10. 2020. u 11:53

OVOGODIŠNjI, 34. "Tesla fest", međunarodni festival inovacija, znanja i stvaralaštva, počeo je juče na "Spensu", gde se do četvrtka predstavlja više od 100 izuma, uglavnom video-projekcijama zbog epidemiološke situacije.

Foto S. Bajić

Po rečima Anđelka Glavaševića, predsednika Saveza pronalazača Vojvodine, broj neposrednih učesnika je ograničen na svega desetak, u skladu sa svim bezbednosnim merama Kriznog štaba.

- Akcenat je na učinku pronalazača koji su na osnovu svojih izuma formirali mala i srednja preduzeća, što je naš ponos - kaže Glavašević. - Želimo da podržimo njihov razvoj i predstavljamo desetak vrhunskih, izuzetnih pronalazaka. Zanimljivo je da nam je iz Kine stiglo 10 novih patenata od koji su dva autori petogodišnji dečaci, što su svakako, naši najmlađi pronalazači učesnici.

ZLATO KOPANjI

Zlatnim medaljama za inovaciju, Svetske asocijacije pronalazača kao i Saveza pronalazača Srbije, nagrađen je Zoran Kopanja, mašinski inžinjer iz Novog Sada, koji je konstruisao automatsku mašinu za proizvodnju kora za pite.

Tehnička škola "Mihajlo Pupin" iz Bijeljine, reprezent RS, predočila je nove radove svojih učenika, od kojih najviše pažnje privlače "tri de štampači", ručna vodena protivpožarna lopta... ali i čuveni Teslin transformator.

- Već više od 10 godina smo prisutni na "Tesla festu" i radovi naših učenika dobijaju visoke ocene - kaže Živo Makrin, predsednik Udruženja inovatora regije Bijeljina uz kojeg su i profesori praktične nastave Mladen Stanišić i Milan Kapetina.

Pogledajte više