KAD DECA ČUVAJU ZANAT: Osnovci u Negotinu učili osnove grnčarskog zanata

Suzana M.Jovanović

12. 10. 2020. u 16:17

ŠESTORO učenika Osnovne škole “Vera Radosavljević” u Negotinu zahvaljujući Udruženju “Niti tradicije” i njihovom projektu “Čuvari starih zanata” prošlo je osnovnu obuku rada sa glinom. Negotinski osnovci predvođeni Mirjanom Šekerović, predsednicom ovog udruženja i Sanjom Radosavljević, nastavnikom likovne kulture osnove grnčarskog zanata izučavali su kroz obradu gline, modeliranje, izradu predmeta i pripremu za pečenje.

Foto: S.M.Jovanović

-Polaznici radionice su prošli ono najosnovnije, rad iz ruke, kroz izradu medaljona, šolja, tacni i svog pečata kojim su obeležavali svoje predmete – kaže Mirjana Šekerović, predsednica Udruženja “Niti tradicije”.

Nekada je grnčarstvo u ovom kraju bilo veoma rasprostranjeno, a upotreba predmeta od gline uobičena. Danas, međutim, u Negotinu nema nijedne grčarske radnje.

-Meni se mnogo svidelo kada smo pravili medaljone, jer smo koristili različite stvari za otiskivanje, slike da zalepimo nešto, alate da nešto sami nacrtano, udubimo i izrežemo u medaljonu. Ja volim da crtam i slikam, pa mi je i ovo bilo zabavno - kaže Mia Gerginović, jedna od polaznika ove radionice.

Foto: S.M.Jovanović

Osim što su se učili osnovama zanata, polaznici ovih radionica imali su prilike da saznaju i nešto više o grnčarstvu, ali i grnčarskom točku, peći za pečenje proizvoda od gline, kao i o tome kako se predmeti glaziraju i kada se i kako peku.

-Meni je bilo mnogo zanimljivo jer nisam sedela čitav dan kod kuće, a zatim i što sam radila nešto kreativno. U početku mi je bilo teško, ali se s vremenom bilo lakše, a najviše mi se dopalo što sam napokon naučila da pravim šolju - kaže Milica Radulović.
U Udruženju “Niti tradicije” kažu da im je plan da ovakve radionice sa ciljem očuvanja starih zanata organizuju i u narednom periodu, da u njih uključe veći broj mladih, približe im tradicionalne vrednosti i osnaže ih da se i sami aktivno uključe u očuvanje nacionalne kulturne baštine.

Pogledajte više