VANDALI NAPALI OBJEKAT SPC: Oštećen Vladičanski dvor u Novom Sadu, uvodi se dvadesetčetvoročasovni nadzor

J. S.

09. 10. 2020. u 16:39

VIŠEMESEČNA medijska haranga koja se vodi protiv Srpske Pravoslavne Crkve kulminirala je napadom na Vladičanski dvor u Novom Sadu, u noći između 8.i 9. oktobra kada su nepoznati počinioci upali na gradilište i u dvorište zgrade administrativnog centra Eparhije bačke u kojoj Episkop bački stoluje, živi i radi – saopšteno je danas iz Eparhije bačke u Novom Sadu.

Foto: Eparhija bačka

Policija je načinila uviđaj, a zbog načinjene štete rok za završetak radova na restauraciji fasade Vladičanskog dvora iz 1901. godine, inače jednog od najlepših zdanja u Novom Sadu, biće produžen.To je saopštio Zoran Vapa, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, čiji eksperti zajedno sa kolegama iz gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture nadgledaju radove.

Foto: Eparhija bačka

- Zbog bezbednosti objekta biće uveden dvadesetčetvoročasovni fizički nadzor.Ovo je atak na Dvor kao spomenik kulture, a cela situacija je prouzrokovana pisanjem zlonamernika o načinu njegove obnove. Na svu sreću, ono što je uništeno moguće je nanovo uraditi, tako da će tek u narednim danima biti tačno definisano kolika je materijalna šteta – rekao je Vapa uz nadu da će na osnovu sigursnosnih kamera nadležni organi ući u trag počiniocima.

U saopštenju Eparhije bačke se podseća se da su pojedini mediji tokom proteklih sedmica – ne birajući sredstva, a imajući jasan cilj – vodili perfidnu kampanju protiv Eparhije bačke i njenog Episkopa dr Irineja Bulovića. Pod plaštom zabrinutosti za kulturno i istorijsko nasleđe zgrade Vladičanskog dvora, navodi se takođe iz Eparhije bačke, izrečene su mnoge uvrede, klevete i laži kako bi se narušilo poverenje u Srpsku Crkvu, sa tendencijom na diskreditovanje ugleda Episkopa bačkog g. Irineja.

Foto: Eparhija bačka

- Iako su plasirane vesti o navodnoj ugroženosti novinara pojedinih medija, rezultat takvog „profesionalnog i objektivnog” novinarstva je proizveo direktno ugrožavanje bezbednosti sveštenstva Srpske Pravoslavne Crkve, a posebno, u ovom slučaju, vladike Irineja i njegovih najbližih saradnika. Koliko su pojedinci bili odlučni u nameri da pričine štetu Eparhiji bačkoj i da ugroze osnovno ljudsko pravo na život, imovinu i slobodu kretanja svih lica koja žive i rade u Vladičanskom dvoru, vidi se i iz počinjenog (ne)dela.- naglašeno je u saopštenju Eparhije bačke.

Pogledajte više