BEOGRAD NEGUJE VUKOV DUH: Uručene Vukove nagrade za nauku i kulturu

V.Mitrić

09. 10. 2020. u 16:02

U Beogradu su juče uručene nagrade za nauku i umetnost Vukove zadužbine za prošlu godinu.

Foto Z. Jovanović

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici našeg grada Loznica,koje je predvodio Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika, rečeno nam je u Gradskoj upravi u Loznici, koja podržava i pomaže dodeljivanje ovih nagrada.

Nagradu za nauku Vukove zadužbine dobio je pisac Zoran Živković za knjigu „Mediteranski svetionik – Mediteranski svet u srpskoj književnosti“, u izdanju Matice srpske Novi Sad i Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori, Podgorica. Nagradu za umetnost dobio  Stanko Kostić umetnik fotografije iz Beograda, član ULUPUDS – a, za izložbu „Priče u vodenici“ održanoj u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) koja je predstavljena u proleće prošle godine.

U ime Zadužbine, laureate i goste je pozdravio predsednik Upravnog odbora ove institucije, profesor dr Boško Suvajdžić, koji je, zajedno sa Ljubinkom Đokićem, pomoćnikom gradonačelnika Loznice, uručio nagrade.

Foto: V. Mitrić

Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika Loznica

Đokić je preneo zadovoljstvo što se u našoj prestonici neguje duh Vukovog dela čemu je doprinelo potpisivanje protokola  između grada Loznice i Vukove zadužbine u 2011. godini. Taj protokol, kaže,  ima podsticajni značaj na realizaciji programa Vukove zadužbine u sferi nauke i umetnosti za šta se iz Loznice doniraju sredstva vrhunskim naučnim i umetničkim vrednostima koje otkrivaju i danas verno odslikavaju raskošni trag Vukovog dela.

O nagrađenim delima govorili su dopisni član SANU i predsednik Odbora za nauku profesor dr Slobodan Grubačić, dopisni član SANU i predsednik odbora za umetnost profosor dr Svetislav Božić, rođeni Lozničanin, i istoričar umetnosti dr Dušan Milovanović.

U umetničkom delu programa nastupio je Dragan Mladenović – Šekspir, izvodeći srpske narodne pesme iz primorskih krajeva koje je zabeležio Vuk Karadžić.  

Pogledajte više