KADA MUŽ U KUĆU DOVEDE DRUGU ŽENU DA RAĐA NAŠU DECU: Prvi roman Nataše Terzić iz Istoka posvećen teškom životu žena na Kosovu i Metohiji

S. Kostić

08. 10. 2020. u 09:25

POSLE 21 godine u izgnanstvu, a u svojoj državi Nataša Terzić (47) sa suprugom Radovanom Beslaćom i sinom Jovanom (5), najmlađim od ukupno šestoro dece, pre godinu dana skućila se u sremskom selu Divoš ispod padina Fruške gore.

Foto: S.K.

Tu je napisala "Podrugu", roman prvenac koji će danas biti promovisan u Muzeju Srema u organizaciji Kulturnog centra Sremske Mitrovice.

"Podruga" je roman posvećen mukotrpnom životu Srba u njenoj Metohiji, a radnja se odvija u prvoj polovini prošog veka, između dva svetska rata. Nastao je uz veliki podstrek i podršku čitalaca na Natašinoj fejsbuk-stranici "Ruža sionska" - priče s dušom.

Foto: S.K.

- "Podruga" je retko upotrebljavana i malo poznata reč. Označavala je tokom prošlog veka drugu ženu koju je muž dovodio u kuću, u slučaju kada sa prvom suprugom nije imao dece. Ta druga žena rađala je decu, a živeli su svi zajedno pod istim krovom, ali za razliku od običaja u muslimanskom svetu, prva žena je postajala praktično član porodice. Svaka se s tim okolnostima nosila kako je znala i umela, a moja junakinja Vida je tu bila bez premca - pojašnjava nova spisateljica koja nije htela dalje da otkriva detalje njenog prvenca.

Rodom iz Begovog Lukavca kod Istoka na Kosovu i Metohiji, svoju mirnu luku pronašla je među divnim i toplim Divošanima, gde su joj Komesarijat za izbeglice i Grad Beograd donirali seosku kuću sa okućnicom.

Pogledajte više