STABILNO U ĆUPRIJSKOJ BOLNICI: Četvoro pacijenata na Infektivnom odeljenju

Z. Rašić

02. 10. 2020. u 15:49

U OPŠTOJ bolnici u Ćupriji juče je na Infektivnom odeljenju bilo smešteno šestoro pacijenata, od kojih je kod petoro bio potvrđen virus korona, ali su jutros dva pacijenta otpuštena tako da ih je sada četvoro – potvrdio je za Novosti direktor te zdravstvene ustanove dr Slobodan Gajić.

Foto: Z.R.

Očigledno je da je epidemiološka situacija stabilna i da se dobro kontroliše, mada je opreznost i dalje neophodna, uz poštovanje svih epidemioloških mera. Važno je i vakcinisanje protiv sezonskog gripa, posebno onih osoba koje spadaju u rizične grupe, napominje dr Gajić.

Infektivno odeljenje u Ćupriji jedino je u Pomoravskom okrugu i tu se leče pacijenti iz svih opština tog okruga. Posle adaptiranja dela prostora koji je služio kao karantin, praktično su u tom odeljenju dve odvojene jedinice. Jedna je namenjena za lečenje pacijenata zaraženih kovidom, dok je drugi deo za sve ostale infektivne bolesti, poput žutice, zauški i slično.

Prema Gajićevim rečima, u takozvanom drugom piku kovida, za protekla dva i po meseca obolelo je 253 stanovnika te opštine, a samo petnaestoro je moralo da se uputi u kliničke centre, odnosno u tercijarne zdravstvene ustanove, što znači da teških slučajeva nije bilo mnogo.

Od zaposlenih u Opštoj bolnici, evidentirano je 15 pozitivnih.

Pogledajte više