NA RASPOLAGANJU 9.000 DOZA: U leskovački Zavod za javno zdravlje stigle vakcine protiv sezonskog gripa

I.M.

30. 09. 2020. u 15:43

ZAVOD za javno zdravlje (ZZJZ) u Leskovcu dobio je 9.000 doza vakcina protiv sezonskog gripa i izvršio distribuciju svim domovima zdravlja Jablaničkog okruga u kojima će od sutra početi vakcinacija.

Foto: I. M.

Na teritoriji leskovačkog Doma zdravlja ona će se obavljati u svim gradskim i seoskim ambulantama, a osobe koje žele da se vakcinišu treba da se jave svom izabranom lekaru.

Dom zdravlja u Leskovcu vakcinisaće osobe koje su smeštene i zaposlene u Ustanovi za odrasle i starije, a ZZJZ zdravstvene radnike.

Vakcinacija se preporučuje i osobama iz rizičnih grupa sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema i metaboličkim poremećajima, uključujući pre svega šećernu bolest, poremećajima u radu bubrega i osobama sa oslabljenim imunitetom.  

Preporučuje se da se vakcinišu i osobe starije od 65 godina kao i osobe, zaposlene u javnim službama, koje su u riziku, dok su zdravstveni radnici obavezni da to učine u skladu sa Pravilnikom obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti.

U ZZJZ u Leskovcu naglašavaju da se vakcinacija protiv gripa sprovodi sa ciljem smanjenja obolevanja i umiranja kao i smanjenja prenošenja virusa gripa u porodici, kolektivu i opštoj populaciji.

Pogledajte više