BRONZANOM MILETIĆU STARI SJAJ: Započeta restauracija jednog od najprepoznatljivijih simbola Novog Sada

J. SIMIĆ

24. 09. 2020. u 05:00

IMPOZANTNI spomenik Svetozaru Miletiću - ukras Trga slobode u Novom Sadu i jedan od simbola ovog grada - od srede se restaurira pod nadzorom Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Foto N. Karlić

Radovi se obavljaju na licu mesta, s obzirom na to da bi transport spomenika teškog 30 tona do radionice bio izuzetno rizičan.

Prvog, od ukupno 130 dana koliko je predviđeno za sanaciju, obavljeni su pripremni radovi koji su obuhvatili montažu zaštitne netransparentne ograde, formiranje gradilišta na tri metra od donjeg stepenika spomenika, te montažu metalne cevaste fasadne skele.

Foto SG u Novom Sadu

Projekat konzerviranja je kroz proceduru javne nabavke dodeljen preduzeću "Biro-projekat - SM" iz Sremske Mitrovice, a sa porezom će koštati 87.000. Najavljeni su uklanjanje svih naslaga od biofilma i čađi sa površine spomenika, restauracija mehaničkih oštećenja, popunjavanje spojnica na postamentu, zaštita obnovljene skulpture odgovarajućim silikonskim zaštitnim premazom...

Restauratorske radove će, po ugovoru sklopljenom takođe posle postupka javne nabavke, obaviti firma "Granit - Liješće" d.o.o. iz Sremske Mitrovice, a ukupna cena radova je četiri miliona i 498.080 dinara.

Foto Matica srpska

Direktor Zavoda za izgradnju grada Novog Sada mr Siniša Jokić kaže da će ovo biti najtemeljnija restauracija od 1939, kada je spomenik postavljen na glavni novosadski trg. Poslednja, ali nepotpuna sanacija "bronzanog Miletića" je obavljena pre desetak godina.
Spomenik najznačajnijem vođi srpskog naroda u Habzburškoj monarhiji, te poslaniku, advokatu i u dva navrata gradonačelniku Novog Sada - izliven u bronzi - visok je pet metara. Bio je uklonjen tokom Drugog svetskog rata, ali je već 1944. vraćen na svoje mesto. Na novi postament od sivog mermera, vajar Pavle Radovanović je 1951. uklesao tekst:

"Svetozar Miletić 1826 - 1901, rad Ivana Meštrovića 1939". Ovo obeležje narodnom tribunu je uvršteno na listu spomenika kulture od velikog značaja.

Pogledajte više