MULTIETNIČKE ĐAKONIJE ZA SVE: Vranjanski osnovci tokom pandemije održali lekciju iz kuvanja i suživota
TOKOM pandemije, u OŠ "Vuk Karadžić" iz Vranja je realizovan nesvakidašnji onlajn projekat pod nazivom "Multietnički kuvar".
Naime, u okviru seminara na temu "Unapređenje međuetničke saradnje Vranja i Tutina, osnaživanjem žena i devojčica pripadnica etničkih manjina, i umrežavanje relevantnih aktera iz lokalnih sredina" - u saradnji sa udruženjem "Neksus" - tim vranjske OŠ "Vuk Karadžić" je okupio 52 učenika od prvog do osmog razreda, među kojima i 20 njihovih drugara romske nacionalnosti.
BISER
OSNOVNA škola "Vuk Karadžić" je najstarija obrazovna ustanova u Vranju, ali i najveća u regionu - sa oko 1.100 učenika i više od 70 nastavnika.
Đaci su imali zadatak da izaberu neko od jela tradicionalne kuhinje i da ih pripreme uz pomoć svojih ukućana, pritom snimajući kompletan proces. I, po rečima samih aktera, to je bio izazov za sve njih - i za decu, i za roditelje koji su najviše brinuli o tome da li će "receptura i procedura" biti prijemčive i razumljive svakom gledaocu.
Na kraju, opšta ocena je da se projekat uspešno okončao, a rezultat je svojevrsni video-kuvar u trajanju od 21 minuta. Pritom, i sami vranjski osnovci su pokazali zavidnu veštinu u pripremi jela koja se vekovima nalaze na ovdašnjim trpezama sarmice od zelja, "gravče na tavče", podvarak, zeljanik, punjene posne paprike, te najpoznatijeg specijalitet iz grada pod Pržarom - samsa.
Na meniju su bili i slatkiši - poput crvenaca, slatke štrudle i bombica - a nisu izostala ni jela iz susednih regiona, kao što su sataraš, pastrmka spremljena na ohridski način ili prizrenski ćevap.