U ČAST SRPSKIH JUNAKA: Paraćin obeležio 102.godišnjicu proboja Solunskog fronta

Zorana Rašić 15. 09. 2020. u 20:12

OPELOM i polaganjem cveća i venaca na Spomenik palim borcima u Prvom svetskom ratu, danas je u Paraćinu obeležen 15. septembar, 102. godišnjica proboja Solunskog fronta i, prvi put, novi praznik –Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Foto: Z. Rašić

Delegaciju Opštine i policije predvodio je novi predsednik Vladimir Milićević, koji je rekao da je puno naših slavnih predaka poginulo prilikom proboja Solunskog fronta pre sto dve godine.

- Oni su toliko jurili prema zemlji Srbiji da ni francuska konjica, niti artiljerija, nisu mogli da ih stignu. Tada su svi videli kakvi su pravi Srbi koji su bez ikakve zadrške jurišali na neprijatelje. Zarobljena je ogromna bugarska vojska, niko nije mogao da veruje, a čak je u tom trenutku i čuveni nemački general rekao: Dajte mi milion srpskih vojnika i pokoriću svet. Mi to sećanje moramo da čuvamo i negujemo, da što više probudimo nacionalnu svest, zato što je to ono što nas drži da budemo ono što jesmo. Na taj način Srbija može da se bori sa svim problemima sa kojima je suočena – rekao je Milićević, podsetivši, pošto je danas i novi praznik, Dan srpskog jedinstva i nacionalne zastave, da Srbija u Velikom ratu nijedan barjak nije izgubila, niti je on došao u ruke neprijatelja.

Foto: Z. Rašić

Osim predstavnika Opštine, vence na spomenik u centru Paraćina položili su još predstavnici Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1918. godine, Udruženja boraca otadžbinskih ratova, "Kola srpskih sestara" i udruženja građana, a pri kraju svečanosti učenici i nastavnici Muzičke škole "Milenko Živković" izveli su numere "Tamo daleko" i "Kreće se lađa francuska".

-Vreme naših starih podela je prošlo i vreme naših starih zabrana je takođe prošlo. Mi danas nemamo pravo da pravimo nove podele, imamo ne samo nacionalnu već i civilizacijsku dužnost da gradimo kulturu sećanja na Prvi svetski rat – rekao je, na kraju svog obraćanja, paraćinski istoričar Srđan Mišković.

Pogledajte više