PRVI BRODOVI PRISTIŽU ZA 10 DANA: Pri kraju radovi na obnovi pristana u Apatinu, koji je oštećen u nevremenu pre dve godine

J.Bekić 15. 09. 2020. u 13:41

RADOVI na rekonstrukciji Pristana za putničke brodove u Apatinu, koje je nagomilani led na Dunavu uništio u januaru 2017. godine, privode se kraju.

Foto J.Bekić

Prvi brodovi bi ovde trebalo da pristanu za desetak dana.

Nova platforma je dužine 53 metra, koja je izgrađena u Umki, gde izvođač radova PD MIP "Grading" iz Obrenovca ima svoj pogon, u Apatin su stigle i brodske dizalice, pomoću koji se vade stari polomljeni šipovi i postavljaju novi.

- Pristan neće biti isti kao što je bio, već u komadu, dužine 53 metra. Platforma, ograda, bitve i sve ostalo urađeno je u Umki. Ostalo je još malo posla u radionici, pre svega peskarenje i farbanje, nakon čega će kompletna konstrukcija zajedno sa dizalicama uz pomoć brodova biti dopremljena u Apatin - kaže Milan Škribić, predsednik Opštine Apatin.

On tvrdi da će novo pristanište biti sigurnije od prethodnog, jer je projektovano za desetostruko veće nalete leda od onih koji su ga uništili pre dve godine. Investiciju zajednički finansiraju Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija sa 25 miliona dinara, a lokalna samouprava je obezbedila 17 miliona.

Ovde kažu da žele što pre okončaju sanaciju pristana, jer su najavljeni dolasci putnika brodovima, pa bi bila šteta da ne budemo u prilici da ih ugoste. Izgradnjom novog pristana putničko pristanište više neće zaobilaziti strani brodovi i kruzeri koji su donosili značajne prihode opštini.

Prema procenama Miodraga Stojkovića, vlasnika i direktora preduzeća MIP "Grading", posao će trajati desetak dana.

RAZVOJ TURIZMA

MEĐUNARODNI pristan za putničke brodove, uz postojeću modernu marinu sa 400 vezova i druge prateće sadržaje čini značajan kompleks, od velike je važnosti za razvoj turizma. Marina i pristan su značajni za opštinu Apatin jer posetioci, odnosno turisti obilaze grad, upoznaju se sa znamenitostima i potroše novac u njemu. Ovo su uslovi za brži razvoj turizma ne samo Apatina već i ovog kraja na severozapadu Srbije.

Pogledajte više