PRVI ROĐENDAN HRAMA: Velika svetkovina u manastiru Soko kod LJubovije (FOTO)

V.Mitrić

13. 09. 2020. u 10:35

CRKVA posvećena Saboru Srba svetitelja, koja je replika one na Ohridskom jezeru, posvećene Svetom Jovanu Kaneu, u okviru Manastira Soko, koji je vladika šabački Lavrentije kizgradio u čast svetog vladike Nikolaja Velimirovića, obeležila je danas „prvi“ rođendan, proslavom krsne slave.

Foto: V.Mitrić

U bogomolji, koja je osveštana tačno pre godinu dana, svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop Lavrentije, sa sveštenstvom iz Rađevine, Azbukovice i Jadra. Ovakvu crkvu, koja se predivno spojila sa Ohridskim jezerom, kao ova sa brdima i pitominom Azbukovice mnogo je volelo sveti vladika Nikolaj, koji je, jedno vreme, bio episkop ohridski.

Foto: V.Mitrić

Vladika Lavrentije

- Imajući to u vidu i činjenicu da je svecu iz Lelića posvećen manastir, rekao sam zadužbinarima, Radoslavu Veselinoviću i dr Milošu Rankoviću iz Šapca da bi najbolje bilo da  se uradi replika hrama sa Ohridskog jezera, što su oni, inače sjajni i verni ljudi, od srca, prihvatili – kaže vladika Lavrentije, dodajući da je crkva baš tako urađena, dobročinstvom porodica Ranković i Veselinović.

Po tradiciji, sečen je slavski kolač, u prisustvu mnogih gostiju, među kojima su, naravo, bili dobrotvori sa članovima svojih porodica.

Dr Miloš Ranković je poznat kao istinski vernik, častan čovek, humanista, a mnogi ga doživljavaju, u doslovnom smislu, kao lekara duše i tela, jer, uz lekarsko znanje, ima tople, prijatne i reči, koje ljudima, posebno u nevolju, dođu kao melem na ranu.

Veselinović, veliki i uspešan privrednik, vazda je blizak Crkvi, i kao dobročinitelj i kao čovek, koji na delu pokazuju da oni što radi i stvara ne želi da učini samo za sebe i svoje najbliže, već i za sredinu i kraj u kom živi, radi, deluje i gde je ponikao i stasao u veliko poslovno ime ne samo Srbije.

Foto: V.Mitrić

Zadužbinari Veselinović i Ranković

- Zadužbinarstvo se na velika vrata vraća kod nas, mislim da se, sada, među anđelima raduje naš veliki zadužbinar kapetan Miša Anastasijević, čiju je nagradu dobio nedavno naš vladika – kaže prota Mirko Vilotić, arhijerejski zamenik u Eparhiji šabačkoj SPC.

– Osim što je vladika veliki zadužbinar, u zemlji i rasejanju, imamo i naše ljude poput Veselinovića i Rankovića, ali i nove. Upravo je Crkvi zemlju za crkvu prepisao Milutin Joković iz Lonjina, čovek koji je uspešan u poslu u inostranstvu i hoće da bude zadužbinar tog hrama. Milan Kostić iz Gornjih Košlji darovao je plan za crkvu u tom selu, a zadužbinari su zaslužni, pored ostalog, što su za, veoma kratko vreme, nikle crkve na Mačkovom kamenu i u Lozničkom Polju, u čuvemom Tičarskom polju. U slavnoj Loznici crkvu podiže Boban Ranković, veliki dobrotvor i dobitnik najviših crkvenih odlikovanja. 
     
              

Pogledajte više