ZATVORENICI SAMI PLAĆAJU PUT U ZATVOR: Ako neko želi što pre da odsluži kaznu mora da podmiri troškove prevoza

V. Ćirić

11. 09. 2020. u 16:30

PRIVREMENO gašenje pritvorske jedinice pirotskog zatvora, radi navodnog renoviranja se oteglo tri meseca, a u zatvoru o kome brine nekoliko preostalih čuvara se još - ništa ne radi.

Foto: V. Ćirić

Nema nikakvog renoviranja, a oni koji su pravosudno sankcionisani i trebalo bi da budu "stanari" ove ustanove suočavaju se sa apsurdnim, gotovo nezamislivim situacijama. Tako da mnogi koji žele da odsluže svoje kazne sada sami plaćaju put do Ćuprije, Niša ili Leskovca.

Ovo se najčešće odnosi na zatvorenike, koji su svoju prekršajnu kaznu zamenili zatvorskom kaznom. Oni moraju da pripreme bar nekoliko hiljada dinara u džepu za prevoz. Karta od Pirota do Niša u jednom pravcu je 500, a povratna 800 dinara, što zavisi od prevoznika. Od Niša do Ćuprije treba bar još toliko, a identična cena je i do Leskovca.

- Ukoliko neko želi da što pre odsluži svoju zatvorsku kaznu, odnosno ne želi da čeka da ga, na izdržavanje kazne u zatvor sprovodi policija, onda sam plaća prevoz do zatvora.

DOVOĐENjE NA SASLUŠANjE

VIŠI sud i tužilaštvo ukazaju da za svako saslušanje plaćaju po 5.600 dinara radi dovođenja pritvorenika iz zatvora u drugim gradovima. Nije teško izračunati koliko sve to košta kada se zna da za osobe koje su uključene u isto krivično delo mora da se obezbedi poseban prevoz, odnosno ne smeju se voziti istom maricom. Tako se trojica razbojnika koji su u Radin Dolu opljačkali staricu sada brane sa slobode jer su na saslušanje u Pirotu dovezeni jednim kolima.

Prevoz nazad kući, plaća i kad odsluži kaznu. Na području okruga u svakom momentu ima bar stotinak zatvorenika koji se odlučuju da novčane kazne zamene zatvorom i sada su oni u najvećem problemu. Ne znam koliko trenutno ima ovakvih slučajeva, ali je sigurno da će sada svi čekati da budu sprovedeni u zatvor jer mnogi kažnjenici potiču iz siromašnih porodica i zato se uglavno odlučuju da novčane kazne odrade u zatvoru - kaže izvor "Novosti".

- Poznat je slučaj jednog Piroćanca koji je u ćuprijskom zatvoru odslužio kaznu i na slobodi se našao bez dinara u džepu. Da bi se vratio kući, otišao je do prve prodavnice i ukrao 500 dinara!

Još jedna od mnogobrojnih posledica zatvaranja pirotske pritvorske jedinice, tiče se i takozvanog policijskog pritvora. Ako je neko u pritvoru, smešten na primer u Nišu, i unutar tih 48 časova zatraži lekarsku pomoć, doktora mu obezbeđuje pirotska policija!

Na odluku da se "privremeno" zatvori pirotski pritvor žalili su se i ovdašnji advokati, U Ministarstvu pravde je medijima rečeno da ne postoji odluka o ukidanju pritvorske jedinice.

Pogledajte više