LEKCIJE U UČIONICI I SA EKRANA: Osnovne i srednje škole u Novom Sadu spremne za novi način nastave

Lj. P.

31. 08. 2020. u 08:37

NOVA školska godina prvog dana septembra počeće u novosadskim osnovnim i srednjim školama uz primenu svih propisanih mera zaštite od kovida 19.

OŠ "Prva vojvođanska brigada" / Foto N. Karlić

Đake i nastavnike sutra će dočekati dezinfikovane učionice, a pre nego što kroče unutra, moraće da prođu preko dezobarijera. Zaštitne maske su obavezne, časovi će trajati 30 minuta, a svaka škola je u skladu sa brojem učenika i prostorom odredila smene u kojima će se organizovati nastava.

Tako u najkraćem glasi "raport" iz obrazovnih ustanova na teritoriji Novog Sada, uz napomenu da je prihvaćen jedinstven model organizovanja nastave, ali da je svakoj školi pružena mogućnost da primeni i način koji je izvodljiv.

Vukašin Lazović, predsednik Aktiva direktora novosadskih srednjih škola i direktor Gimnazije "Laza Kostić", kaže da će se u velikoj većini 16 srednjih škola primenjivati kombinovani model, što znači da će srednjoškolci gradivo pratiti u učionicama, ali i onlajn, i preko programa na televiziji.

- Đaci u odeljenjima će biti podeljeni u dve grupe, tako da ih ne bude više od 15 - predočava Lazović. - U "Isidorinoj" gimnaziji, koja se renovira, nastava će biti onlajn, dok će u "Elektrotehničkoj školi", nastava na daljinu biti prvih 15 dana. U našoj gimnaziji biće kombinovana metoda, jer smo deficitarni sa prostorom. Zbog specifične situacije, u školama neće biti kabinetske nastave, odnosno đaci neće menjati učionice.

Obaveštenja na ulazu / Foto N. Karlić

Kada je reč o osnovcima, prema rečima Jasmine Pastonjicki, predsednice Aktiva direktora osnovnih škola, koja je ujedno i direktor OŠ "Vasa Stajić", kaže da će se primenjivati kombinovani model, a đaci će na časovima koji će trajati 30 minuta biti podeljeni u dve grupe.

- Učenici nižih razreda će nastavu u školi pratiti svaki dan, i to podeljeni u dve grupe - objašnjava Pastonjicki, dodajući da će imati maksimalno četiri časa. - Što se tiče viših razreda, oni neće dolaziti svaki dan u školu na nastavu. Primarno nam je da se deca vrate u škole, i cilj nam je da što više budemo u školi. Svaka škola ima svoje specifičnosti, pa se u skladu sa tim i organizuje.

Što se tiče nastave fizičkog, i u osnovnim i u srednjim, neće biti kolektivnih sportova, radiće se vežbe i dok god vremenske prilike budu dozvoljavale, časovi će biti napolju.

KOMBINOVANI MODEL

U SREDNjOJ Tehničkoj školi "Mileva Marić" u Titelu, prema rečima Jadranke Oešti, direktorke, nastava će biti po kombinovanom modelu. u srednjoj školi "Lukijan Mušicki" u Temerinu, kako kaže direktor Milomir Radić, takođe će se primenjivati kombinovani model, što znači da će učenici nedelju dana biti u školi, a drugu će nastavu pratiti onlajn. Radovan Kovačević, direktor Karlovačke gimnazije, kaže da je anketa sprovedena među roditeljima đaka pokazala da je više od 95 njih za kombinovanu nastavu. U najstarijoj srpskoj gimnaziji odeljenja će biti podeljena u grupe od najviše njih 16, a nastavu će pohađati naizmenično svake druge sedmice.

Pogledajte više