REŠENJE ZA KAFILERIJU U ZRENJANINU: Hladna plazma "ubija" smrad

B. G.

18. 08. 2020. u 08:45

ZRENjANINSKOJ kafileriji i upravi ovog grada na obalama Begeja, nedavno je beogradska kompanija ponudila trajno rešenje problema neprijatnih mirisa iz prerade životinjskih otpadaka.

Foto privatna arhiva

Upravo je smrad iz pogona "Prekona" bio razlog višemesečnih protesta Zrenjaninaca.
Beograđani nude sistem koji koristi inovativnu tehnologiju hladne plazme i može se implementirati na postojeći cevovod koji se koristi za ekstrakciju vazduha iz pogona, a ovo rešenje je do sada, primenjeno u mnogim fabrikama koje se bave proizvodnjom hrane za kućne ljubimce u Evropi i Aziji.

- Vazduh bi se tretirao pomoću sistema pre ulaska u centrifugalni ventilator koji se trenutno koristi u "Prekonu" - poručuju stručnjaci beogradske kompanije. Model zavisi od kapaciteta koji se ugrađuju za odstranjivanje mirisa, a rezultat je nezutralizacija čak 95 odsto mirisa. To znači da bi bez ograničenja mogli da prečiste kompletan vazduh koji kafilerija u Zrenjaninu izbacuje u spoljašnju sredinu i smradom muči građane Zrenjanina.

Vladimir Dragić, iz Udruženja "Stop kafileriji", kaže za "Novosti da su građani Zrenjanina, spremni na svaku vrstu saradnje i trajnog reševanja problema neprijatnih mirisa iz kafilerije.

Pogledajte više