DOMAĆINI ZA PRIMER: Sami instalirali solarni panel, pa sad baštu "zalivaju suncem"

V. ĐORĐEVIĆ

17. 08. 2020. u 19:30

JORDAN Kostadinov (58) i njegova supruga Tomislavka (55) imaju oko sedam hektara zemlje kod zaječarskog sela Veliki Izvor, pa pod šest plastenika i na otvorenom uzgajaju razne poljoprivredne kulture.

Foto: V. Đorđević

A, za to što ostvaruju rekordne prinose je zaslužan domaćin koji se dosetio da povrće - umesto pumpom na benzin - zaliva suncem!

- Već godinama koristim sistem nazvan kap po kap, a pumpa koja je izvlačila vodu iz našeg bunara je trošila najmanje deset litara goriva dnevno - objašnjava Jordan. - Onda sam na internetu video uputstvo kako da sam instaliram solarni panel, pa se nisam mnogo dvoumio. Kupio sam sve neophodne delove, ali su mi trebali dani i dani da sve to povežem sa pumpom. I, uspeh je i mene pomalo iznenadio, jer sada možemo da radimo tokom čitave godine, a ne potrošimo ni kap goriva.

Tomislavka je zadovoljna ovakvom uštedom i veli da bi im za potpunu sigurnost kada su dani tmurniji, možda, trebalo još dva manja solarna panela, mada i sada u rezervi imaju četiri kilovata potpuno besplatne struje i neograničene količine vode.

Inače, Kostadinovi posao započinju u rano proleće, pripremom rasada, a potom sa dve hiljade kvadrata pod plastenicima, te još 5.000 kvadrata na otvorenom - sve dok zima ne zavlada - kupcima isporučuju povrće karakteristično za svako doba godine.

KAMERE

DOMAĆIN se dosetio, pa je - da mu ne bi krali povrće - uz pomoć solarnog panela instalirao i kamere koje "pokrivaju" svaki milimetar imanja.

- Ostane nam struje i da bez problema radi osvetljenje, frižider je neprekidno u funkciji, a u trenucima odmora možemo da pogledamo i neku televizijsku emisiju - ponosan je Kostadinov.

- Posla ima, a nas dvoje se bavimo samo poljoprivredom i, nemam šta da krijem, živimo više nego pristojno. Hranu uvek imamo, nikome ništa ne dugujemo i sve što proizvedemo odmah prodamo - ponosan je Jordan, priznajući da znatno smanjivanje troškova ima i svoju cenu.

Naime, Tomislavka kaže da ustaju u četiri sata iza ponoći, odmah počinju rad i ne staju do 23 sata.

REDOSLED

U RANO proleće, posle rasada, sade luk, a kada se on rasproda, na njegovo mesto dolazi kupus. Potom se ređaju krastavci, paradajz, plavi patlidžan, krompir...

- Za onoga koji hoće da radi, posla uvek ima - tvrdi Jordan. - Mi sve što proizvedemo prodamo na pijaci u Zaječaru, a mušterija bi bilo i kada bismo dovozili čak i dvostruko veće količine.

Pogledajte više