OPADA BROJ ZARAŽENIH: Iz Zavoda za javno zdravlje objasnili situaciju u Kikindi- NIJE ALARMANTNO

R. Šegrt

13. 08. 2020. u 17:07

EPIDEMIOLOŠKA situacija u Kikindi i dalje je nepovoljna, ali sa tendencijom poboljšanja, jer se smanjuje broj obolelih od koronavirusa, pacijenata koji su na bolničkom lečenju i onih koji se sa simptomima javljaju na preglede u ambulante.

Foto R. Šegrt

Prethodne nedelje bilo do 140, a već nekoliko dana je 120 obolelih, jer su tri pacijenta izlečena, ali su registrovana tri nova slučaja. Jednog dana broj zaraženih jeste se povećao, u procentima mnogo, ali realno sa tri na osam novih pacijenata. Zbog toga je Kikinda ponovo pomenuta od strane republičkog Kriznog štaba kao grad sa blagim povećanjem broja zaraženih.

Foto R. Šegrt

- To nije zabrinjavajuće, jer je broj obelelih na dnevnom nivou manji od deset. To nam je cilj i on je postignut. Međutim, oprez je i dalje veoma potreban, jer situacija može da se promeni za kratko vreme. Naš sledeći cilj je da broj novozaraženih na dnevnom nivou bude ispod pet, a nadamo se da tako možemo dočekati i kraj epidemije, koja ima svoj tok. Na taj tok svi mi građani možemo da utičemo odgovornim ponašanjem. Zato i dalje apelujemo da građani poštuju sve protiv epidemijske mere – objasnila je dr Sanja Radlović, direktorka Zavoda za javno zdravlje u Kikindi.

NAJBOLjE U ADI I KANjIŽI

- U Severnobanatskom okrugu pbolela je 131 osoba. Od toga u Senti pet, Novom Kneževcu i Čoki po dva, a najbolja situacija je u opštinama Ada i Kanjiža gde je zaražena po jedna osoba. Najviše slučajeva je u Kikindi, 120, koja je i najveća – istakla je dr Radlović.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje trenutno je u Kikindi 120 aktivnih slučajeva kovida, 15 pacijenata je na bolničkom lečenju. Devetoro obolele dece, sa blagom kliničkom slikom, nalaze se na kućnom lečenju. Šestoro dece uspešno je izlečeno.

Foto R. Šegrt

-Stvororili su se uslovi za relaksaciju mera i neke predloge smo dostavili gradskom Kriznom štabu. Građane najviše zanima kada će početi da rade otvoreni bazeni. Dali smo predloge i mere kako kupači i zaposleni ztreba da se ponašaju. Čekamo hemijke i bakteriološke analize vode i od tih rezultata zavisiće ponovni rad bazena – navodi Radlović.

Pogledajte više