"LAVANGRAD" OŽIVEO SELA: Žene iz somborskog atara se udružile i pokrenule posao na svojim malim gazdinstvima

J. LEMAJIĆ

10. 08. 2020. u 06:27

NA selima odvajkada važi nepisano pravilo - muškarci gazduju njivom, a žene baštom. Tu činjenicu je na najbolji način iskoristilo 30 dama iz somborskih sela, koje su se udružile i u svojim malim gazdinstvima zasadile lavandu i napravile plan kako pokrenu proizvodnju eteričnog ulja.

Foto: J.Lemajić

Uz pomoć Grada Sombora uključile su se u projekat "Socijalno preduzetništvo za žene u ruralnom području", koji se finansira putem "Interreg - IPA programa prekogranične saradnje Mađarska - Srbija". U okviru njega zasađeno je 60.000 sadnica lavande na teritoriji Sombora i Kiškunhalaša, a nabavljene su i destilerije za pravljenje eteričnog ulja. Tako je Sombor postao "Lavangrad".


Za vredne dame ovo je potpuno novo iskustvo, jer su do sada u svojim baštama u Bačkom Monoštoru, Somboru, Čonoplji, Kljajićevu, Svetozar Miletiću i drugim selima uglavnom sadile cveće i povrtarske kulture.

Foto: J.Lemajić

Malo su nas gledali čudno jer je lavanda za ovo područje potuno nepoznata biljka, o kojoj nismo ništa znali sem da je prelepe ljubičaste boje i da divno miriše - iskreno će Nevena Šimonov iz Bačkog Monoštora. - Imamo baštu koja nije bila iskorišćena i odlučila sam da u njoj zasadim lavandu, bez obzira na to šta će biti. Objasnili su nam kako se neguje, ali ju je dočekao mraz, pa smo morali da obnavljamo zasade. Ali se primila i zadovoljni smo kako izgleda s obzirom na to da je u pitanju prva godina. Oko lavande nema mnogo rada i ulaganja, više treba ljubavi.

Idealna veza

- Kako nam je rečeno tako i radimo. Moja porodica se decenijama bavi pčelarstvom, a ja sam sada pored košnica posadila 300 sadnica lavande. To će biti idealan spoj - ponosno nam pokazuje Ankica Periškić. - Ovo je veoma važno za žene na selima jer je njihov rad u domaćinstvima često ekonomski nevidljiv. Rade od jutra do mraka, a opet je muškarac taj koji donosi novac u kuću. Sada imaju priliku da koliko-toliko zarade, a tako će sigurno mnoge više vrednovati sebe.

Ovog proleća je bilo prvo cvetanje, a da bi se žbunovi razbokorili, domaćice su odmah sekle cvetove, tako da će polja nalik onima iz Provanse u somborskim baštama biti tek dogodine. A računica nije nimalo naivna. Za litar eteričnog ulja potrebno je oko 50 kilograma cvetova, a košta između 500 i 1.000 evra. Kada je u punom cvatu, jedan žbun može da da kilogram cvetova.

- Planiramo da ono što proizvedemo izvezemo u Mađarsku, jer je tamo mnogo razvijenije tržište. Ima još zainteresovanih žena koje žele da nam se pridruže. Ideja ima mnogo - već smišljamo kesice u koje ćemo pakovati cveće i prodavati kao suvenire, a tu su i sapunčići, kolači, med... - dodaje Zdenka Mitić. - Pomažemo jedna drugoj, okopamo zasade gde treba, presadimo... Svi se nadamo zaradi, ali mnogo važnije od nje je da sela žive, da mlade porodice ostanu u njima. Na ovaj način spojili smo sve to.
Pogledajte više