NASTAVAK BORBE PROTIV EPIDEMIJE: Sutra počinje izgradnja regionalne kovid bolnice

S. Babović

09. 08. 2020. u 12:13

PREMIJERKA Ana Brnabić,ministar odrbane Aleksandar Vulin i ministar zravlja Zaltibor Lončar prisustvovaće sutra početku izgradnje Regionalne KOVID bolncie u kasarni "Rasina" u Kruševcu.

S. Babobić

Prema informacijama "Novosti",ova bolnica biće manjeg kapaciteta od one u Beogradu,čija je izgradnja krenula 1.avgusta i gde je planirano 200 jedinica intenzivne i 804 poluintenzive nege.

Kruševačka KOVID regionalna bolnica moći će da primi 500 pacijenata.Kako saznajemo, za dovršetak radova je tri meseca.Radovi na rušenju starih objekata i raščišćavanju šuta u kasarni u naseljeno mestu Parunovac, a koja izvesno vreme nije u funkciji krenuli su 25.jula.Na ovim poslovima bili su angažovani pripadnici VS uz logističku podršku lokalne samouprave.

S. Babobić

Kako je ranije predočio ministar odbrane Aleksandar Vulin, bolnica u Kruševcu imaće najmoderniju opremu za dijagnostiku i lečenje KOVID pozitivnih pacijenata,a izvesno će biti i u funkciji za druge namene po završetku pandemije korona-virusa.

S. Babobić

Kruševac je u dosadašnjem toku epidemije imao iskustva sa radom posebne KOVID bolnice u Hali sportova, gde su se lečili oboleli sa lakšom kliničkom slikom. Privremena bolnica radila je od sredine aprila do sredine maja. Imala je smeštajni kapacitet od 130 kreveta. Kako su "Novosti" danas objavile, u najavi je i otvaranje PSR laboratorije u Kruševcu,koja bi trebalo da zaživi u zgradi Zavoda za javno zdravlje, na sada praznom spratu postojeće laboratorije. Ocena stručnih komisija je daZZJZ Kruševac ima kadrove (laborante,mikrobiloge),kao i druge tehničke slove za uvođenje savremene PCR tehnolgije.

S. Babobić

Pogledajte više