VLAST SNS I U ĆIĆEVCU? Kombinatorike uoči konstitutivnih sednica lokalnih skupština u rasinskom okrugu

S. BABOVIĆ

08. 08. 2020. u 10:44

KONSTITUTIVNE sednice lokalnih skupština na teritoriji Rasinskog okruga zakazane su za sredinu meseca, a prva će - 12. vgusta - biti održana u Ćićevcu.

Foto Facebook

I, nezvanično se saznaje da je oko formiranja vlasti već postignut načelni dogovor između naprednjaka koji su na lokalnim izborima osvojili 11 mandata, SPS kojem pripada jedno mesto i liste pod imenom "SRS - dr Zoran Milivojević Batke" sa dva predstavnika.
Ovih 14 odbornika u Skupštini sa ukupno 25 mesta, po svemu sudeći, biće dovoljno za to da se dugogodišnji čelnik lokalne samouprave i lider "Pokreta za očuvanje opštine Ćićevac" Zlatan Krkić - sa osvojenih 10 mandata, ipak, preseli u opozicione klupe. U OO SNS, međutim, nisu želeli da unapred govore na ovu temu, a izostao je i komentar funkcionera koji je kormilo Ćićevca preuzeo još 2003.

U Kruševcu i u još četiri opštine Rasinskog okruga izborni rezultati nisu bili tako "tesni", pa će konstitutivne sednice uglavnom na dnevnom redu imati samo verifikaciju mandata, sa izborom skupštinskih organa, ali ne i organa vlasti.

SNS će u novom sazivu kruševačke Skupštine, od 18. avgusta, imati čak 52 od ukupno 79 mandata, a jedino će još koalicija SPS-JS, sa osam predstavnika, moći da formira samostalnu odborničku grupu. Manje od pet mesta su osvojili pokreti "Metla" i "Za Kraljevinu Srbiju" (četiri) i "SNP - Dr Nenad Popović", sa upola manje mandata.

RAZLIKA SAMO 202 GLASA

RAZLIKA između SNS i "Pokreta za očuvanje opštine Ćićevac - Zlatan Krkić" na izborima je bila svega 202 glasa i bilo je jasno da će uticajniji moći da formira vlast u opštini, gde je izlaznost među 7.517 upisanih birača iznosila 79 posto. SNS je u parlamentu bio u opoziciji, dok je Zoran Milivojević - Batke(sada nosilac liste SRS) participrao u vlasti zajedno sa aktuelnim predsednikom opštine.

Dva dana pre Kruševljana, sastaće se i odbornici u Varvarinu, gde je SNS osvojio 19 od ukupno 35 mandata, a slede SPS-JS sa osam, GG "Naši ljudi" sa pet i "Temnićka alternativa" sa tri.

Lokalni parlamenti i Brusu, Aleksandrovcu i Trsteniku će biti konstituisani 20. avgusta.

U varoši pod Kopaonikom je, sa samo sedam osvojenim mesta, vlast izgubio Milutin Jeličić Jutka - nosilac liste nazvane "Za moderan Brus" koji je u međuvremenu i nepravosnažno osuđen zbog polnog uznemiravanja, pa je izvesno da će novi predsednik Opštine biti neko od naprednjaka kojima pripada 16 od 29 odborničkih mesta. Sličan scenario je izgledan i u Trsteniku, gde SNS ima 31 od ukupno 49 odbornika, a situacija je nesporna i u Aleksandrovcu, gde naprednjaci takođe imaju komotnu većinu - 43 od 59 mandata.

Pogledajte više