KOLIKU BRZINU TRPE PRUGE: Rusi u Zrenjaninu sklapaju novo vozilo za kontrolu izdržljivosti železničke mreže

Bogoljub Grujić 05. 08. 2020. u 12:28

TIM ruskih stručnjaka "Tveme" iz Moskve, u saradnji sa kolegama iz zrenjaninske fabrike "Šinvoz", privode kraju radove na kompletiranju novog mernog vozila koje će se kretati po šinama i kontrolisati u kakvom su stanju.

A. Tanasijević

 Prvi put nakon više od 40 godina, "Infrastruktura železnica Srbije" nabavlja najsavremenija merna kola za potrebe merenja geometrije koloseka i tehnički nadzor na srpskim prugama.
Promocija i probna vožnja planirane su između 10. i 20. avgusta ove godine.
- Radimo u otežanim uslovima zbog aktuelne pandemije virusa korona, i sa ruskim kolegama sklapamo prva merna kola tipa " Sever" za kolosek 1.435 milimetara, koja će meriti geometriju koloseka na našim prugama - poručuju iz "Šinvoza", uz objašnjenje da će pored kontrole koloseka, novo vozilo imati mogućnost ugradnje još neke dodatne kontrolne opreme i biti namenjeno za kontrolu stanja na prugama širom Srbije.
Nova merna kola su dugačka 25 metara i poseduju dva sistema za merenje geometrije koloseka, beskontaktno merenje šina razmaka između njih, a osim savremenih uređaja za kontrolu, imaju sve što je potrebno za komforan rad i smeštaj kontrolora i mašinovođe.
- Ovo vozilo meriće visinu šina, zatim stepen oštećenja na pojedinim mestima i između koloseka, čime će se znatno unaprediti i poboljšati pregled situacije na našim prugama - kažu inženjeri "Šinvoza" iz Zrenjanina, u čijim proizvodnim pogonima se sklapa ovo merno šinsko vozilo. - Ukupna vrednost posla je oko 2,2 miliona evra, a sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

B. Grujić


Tokom planirane probne vožnje, sredinom avgusta, biće ispitivani parametri brzine, kočenja i ponašanja mernih kola na srpskim prugama, kao i obuka kadrova za korišćenje sistema ovih mernih kola. To će znatno uticati na bezbednije kretanje vozova po prugama širom Srbije, uz daleko veću kontrolu stanja na pojedinim prugama.

B. Grujić

Novo vozilo na šinama od 10. avgusta


U STAROM GVOŽĐU
Zanimljiv je podatak da je Srbija u poslednje četiri decenije imala samo jedno vozilo koje je kontrolisalo razmak između šina, njihovu visinu i pojedina oštećenja usled klimatskih promena i zuba vremena. To vozilo je odavno van upotrebe.

B. Grujić

Pogledajte više