NOTE NA NOVOJ ADRESI: Sadašnja zgrada MŠ "Božidar Trudić" je predmet restitucije

J. ILIĆ

29. 07. 2020. u 10:05

ZGRADA u kojoj trenutno radi Muzička škole "Božidar Trudić" u Smederevskoj Palanci biće vraćena starim vlasnicima, a novi objekta ove obrazovne ustanove će biti sazidan na mestu letnje bašte bioskopa u gradiću na Jasenici.

Foto arhiva

Podsetimo, pre nekoliko meseci je iz Agencije za restituciju stigla potvrda o tome da će parcela na kojoj je muzička škola biti vraćena prethodnim vlasnicima, pa su nadležni u lokalnoj samoupravi prionuli na traženje nove lokacije za ovaj važan segment ne samo obrazovanja, već i kulturnog života u Smederevskoj Palanci.

IME

OSNOVNA muzička škola "Božidar Trudić" nosi ime jednog od najvećih umetnika i muzičkih stvaralaca iz Smederevske Palanke. Zvanično je počela da radi 1985, a sadašnje ime nosi od 1991. godine.

- Odlučeno je da se nova muzička škola gradi u Glavaševom parku, kao dogradnja postojećeg objekta Pozorišta. Istovremeno je planirana i rekonstrukcija biskopske sale, koja će u svakom trenutku moći da se pretvori u koncertnu dvoranu sa više od 350 sedišta, s najsavremenijom opremom - objašnjava predsednik Opštine Nikola Vučen.

 Sadašnja zgrada MŠ, Foto D. Cvetković

Planirano je, takođe, da muzička škola - osim koncertne sale - koristi i ostale zajedničke prostorije Pozorišta. Štaviše, idejnim rešenjem koje će uskoro biti i javno predstavljeno predviđeno je da se prema ulici postavi mala sala s 50 mesta i sa letnjom pozornicom na krovu.
- Imaćemo jednu od najsavremenijih muzičkih škola u Srbiji, što će omogućiti otvaranje novih odseka za našu talentovanu decu - najavljuje prvi čovek Smederevske Palanke.

Pogledajte više