PRIVREDNOM ZONOM DO RADNIH MESTA: Lokalni akcioni plan za razvoj Prokuplja opredelio 16 hektara

D. ZEČEVIĆ

29. 07. 2020. u 07:09

ISTIČUĆI podatak da su u toku pripreme za izradu Lokalnog akcionog plana za ekonomski razvoj Prokuplja, načelnik Topličkog okruga Milan Aranđelović precizira da je već doneta odluka o raspisivanju javne nabavke za izvođača radova koji će za oko 100 miliona opremiti Privrednu zonu na površini od 16 hektara.

Foto arhiva

Istovremeno, prokupačka lokalna samouprava će konkurisati za dobijanje sertifikata o povoljnom poslovnom okruženju, na osnovu kojeg će privrednici praviti procenu hoće li doći da investiraju u ovaj deo Srbije.

- Prva faza radova će započeti odmah po okončanju tendera za izbor izvođača, a podrazumeva uređenje vodne i kanalizacione mreže, te dovođenje struje. Namera nam je da pripremimo ambijent za dolazak privrednika koji će ovde moći da grade svoje proizvodne hale za sve delatnosti, osim za tešku industriju - precizira Aranđelović i napominje da će Privredna zona predstavljati svojevrsni privredni park u ovom gradu.

Po završetku infrastrukturnih radova koji bi trebalo da budu započeti do kraja avgusta, potencijalnim investitorima će biti razaslate ponude - uz najavu podsticaja - a, pored vrste delatnosti, presudan će biti broj radnika koje mogu da zaposle.

ULICE

OSIM planova za razvoj privrede, načelnik Aranđelović ističe i infrastrukturne planove koji su, prvenstveno, vezani za asfaltiranje i izgradnju ulica. Samo za uređenje šest najvažnijih saobraćajnice u gradu i dve na seoskom području, iz budžeta lokalne samouprave u Prokuplju je izdvojeno 35 miliona dinara.

- Trenutno nam je najvažnije to što će Privredna zona moći da upošljava i radnike iz okolnih sredina, poput Kuršumlije, Blaca i Žitorađe, koje su od Prokuplja udaljene manje od 30 minuta vožnje. Očekujem da na ovaj način značajno smanjimo nezaposlenost na području čitave Toplice - ističe načelnik Aranđelović i dodaje da je Prokuplje već sada svojevrsni industrijski centar u kojem fabrike "Leoni" i "Bizling" radno angažuju više od 2.500 ljudi,

Foto Tanjug

Istovremeno, kaže, u privatnom sektoru je zaposleno više od hiljadu radnika, a tu je i razvijana poljoperivreda, prvenstveno voćarstvo.

U evidenciji ovdašnje Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje je trenutno oko 4.000 ljudi, od kojih nisu baš svi aktivni u traženju radnog mesta. Ipak, u odnosu na broj stanovnika, a u Prokuplju ih je oko 40.000, taj broj je znatno manji nego proteklih godina.

Pogledajte više