U SOBI SA VRŠNJACIMA: Šta se dešava sa mestima u domovima u Novom Sadu

Lj.P.

22. 07. 2020. u 15:11

SREDNjOŠKOLCI iz vojvođanskih, ali i drugih mesta koji školovanje nastavljaju u Novom Sadu, zainteresovani su za smeštaj u dva novosadska doma.

Foto Z. Grumić

Prijavljivanje je trajalo do 20. jula, a sada slede bodovanje i rangiranje, a ove, kao i svih prethodnih godina, uspeh postignut u dosadašnjem školovanju je glavni kriterijum.

U Dom "Brankovo kolo", inače, najveći, od jeseni će, ukoliko sve bude u redu i situacija sa virusom korona dozvoli, moći da se useli 380 đaka, a kapacitet je 409. Prema rečima Predraga Gajića, šefa službe za smeštaj, broj stanara doma je smanjen na preporuku resornog ministarstva, kako bi se i u sobama ispoštovale propisane mere o držanju distance.

CENE SMEŠTAJA

ZA smeštaj u domovima roditelji đaka mesečno plaćaju 5.355 dinara, dok resorno ministarstvo za svakog učenika dotira po još 16.747 dinara. Kada se uzme u obzir koliko košta iznajmljivanje sobe ili stana, onda ne čudi što se mesta u domovima popune već u prvoj raspodeli. Cene smeštaja se nisu menjale već nekoliko godina.

- Interesovanje je zaista bilo veliko i prijavljeno je 261 dečak i 266 devojčica - navodi podatke Gajić, dodajući da ima dosta odličnih đaka, posebno među devojčicama. - Tu su i 34 učenika iz društveno osetljivih grupa, i oni će svi biti primljeni. Iz predostrožnosti u muškom delu smo kapacitet smanjili za deset, a u ženskom za četiri.
Izostanak dece zbog poznate situacije sa pandemijom virusa korona, u ovom domu su, kako predočava naš sagovornik, iskoristili za renoviranje kupatila na oba sprata u muškom delu, dok je u delu objektu gde su smeštene devojčice zamenjen krov i kompletno je okrečen. U 20 soba u muškom delu je zamenjen kompletan nameštaj, a četvorokrevetne su pretvorene u dvokrevetne. Ništa manje interesovanje nije bilo ni za smeštaj u Srednjoškolskom domu u Nikolajevskoj ulici, gde je takođe smanjen kapacitet sa 200, na 190 mesta. U ovaj, isključivo ženski dom, na konkurs se prijavila 261 učenica, a najviše njih je iz Srednje medicinske i svih novosadskih gimnazija, kao i iz Karlovačke gimnazije.
- Ima veoma mnogo odličnih učenica - ponosno ističe Svetlana Dankuc, direktorka doma, dodajući da su četiri mesta namenjena za one iz društveno osetljivih grupa. - Sva naša deca su dobra, vredna i marljivo uče, a u domu se svi zaposleni trude da im period adaptacije što lakše prođe, ali i da steknu navike kvalitetnog učenja.

Pogledajte više