UVODE SE STROŽE MERE: Još jedan novozaražen u Rudničko-takovskom kraju

M. B.

17. 07. 2020. u 17:10

JOŠ jedna osoba u Rudničko-takovskom kraju potvrđeno je pozitivna na zarazu kovid-19 – izjavio je danas dr Aleksandar Čivović, v.d. direktora Doma zdravlja u Gornjem Milanovcu.

Foto M. B.

Statistika epidemije u ovom kraju zvanično se deli na dve etape. U prvoj, od njenog početka u martu do smirivanja u maju, ukupno je obolelo 60 lica, od kojih su, nažalost, petoro preminuli, ostali su izlečeni.

U drugom „piku“ od polovine juna, 45 je novoobolelih, uz nažalost tri smrtna ishoda. Od njih 45 izlečeno je 11, pet je smešteno u Klinički centar u Kragujevcu, jedno u Opštu bolnicu u Čačku, dva u milanovačku Opštu bolnicu, ostalih 23 su u kućnoj izolaciji, kao i njihovi kontakti.

U Kovid ambulanti Doma zdravlja juče je pregledano 69 lica. Nema informacija, da li je i za koliko njih, uzorkovana krv radi laboratorijske analize, urađeni rentgenski snimci pluća, serološka testiranja, uzeti nazofaringealni brisevi...

U lokalima oko Milanovca, trajala su druženja mladih, zanimljivo i njih iz Čačka, koji je na svom lokalu uveo mere vanredne situacije protiv kovida-19. pa se mnoge osobe iz Čačka „provode“ u Rudničko-takovskom kraju. U dvostruko opasnim situacijama, građani dva komšijska grada druže se kroz žurke, „razloge“ drugih okupljanja... Dvostruko opasnim zbog blizine kontakata od zaraze kovid 19 i, ne daj Bože, saobraćajnih nesreća na povratku iz Milanovca prema Čačku. Na prvu tu opasnost širenja zaraze kovida-19 u Moravičkom okrugu, javno je upozorio dr Mihailo Luković, šef Radnog tima za sprečavanje epidemije na teritoriji grada Čačka. Da li će sledeća odluka vlasti u Gornjem Milanovcu biti kraj tih (čačanskih“) žurki, opasnih za zdravlje učesnika i svih drugih?

- Zabranjena su okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru za više od deset lica, sa obaveznim rastojanjem od jedan i po metar. Pod organizovanim okupljanjem na oba ta prostora naročito se smatraju: proslave, muzičke, zabavne i kulturne manifestacije, politički skupovi, sportski događaji sa prisustvom publike – glasi zaključak broj 1-87-13/2020-25 Opštinskog Štaba za vanredne situacije.

Pogledajte više