ZBOG NELEGALNIH RADOVA BEZ KROVA NAD GLAVOM OSTALO 12 PORODICA, A OPET ZIDA: Zbog dozvole krivična službeniku iz Gradske uprave Novog Sada

Lj.P.

11. 07. 2020. u 19:30 >> 23:20

PRAVNI zastupnik oštećenih stanara iz Dositejeve 11 u Novom Sadu, koji su pre dve godine zbog tada nelegalnih radova na susednoj parceli ostali bez krova nad glavom, pre dva dana je podneo krivičnu prijavu protiv službenika koji su izdali građevinsku dozvolu i time omogućili nastavak radova.

Foto: arhiva Novosti

Kako je juče ispred zgrade suda u Novom Sadu objasnila advokat Tanja Arsić, koja zastupa šest od 12 oštećenih porodica, krivična prijava je podneta protiv nadležnih u Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove zbog sumnje da je bilo zloupotrebe službenog položaja.

- Na naš predlog sud je uveo privremene mere, i investitoru i izvođaču radova - kazala je Arsićeva, dodajući da tužilaštvo u Novom Sadu goni odgovorne zbog rušenja objekta u Dositejevoj 11, usled građevinskih radova. - Izgradnjom stambene zgrade, investitor nastavlja da raspolaže tom imovinom koja treba da bude namenjena za obeštećenje stanara iz Dositejeve 11. Novac se troši za nastavak radova.

Prema njenim rečima, tražili su da se zabrani izvođenje radova na parceli u Dositejevoj 9, jer tek treba da usledi sudsko veštačenje. Sada će, kako je istakla, nastavkom građevinskih radova, to biti onemogućeno, jer se neće moći utvrditi pravo stanje.

- Državna uprava je prejudicirala sudsku odluku, i sada ove porodice mogu ostati bez obeštećenja - kazala je njihova pravna zastupnica. - Tražimo da se rešenje o nastavku radova stavi van snage.

Jedan od stanara Dositejeve 11 Vesna Premić kazala je da su ona i njene komšije bili iznenađeni kada su pre nekoliko dana videli radnike i mašine na gradilištu.

- Sada ponovo proživljavamo isto ono od pre dve godine - kaže Premićeva, koja je bila prinuđena da, kao i ostali, već dve godine živi u iznajmljenom stanu. - Hvala Gradu na velikoj pomoći, jer nam na svakih šest meseci izlazi u susret i dodeljuje nam pomoć za plaćanje kirije. To nam puno znači, ali mi želimo trajno rešenje.

IZGRADNjA DO 2022.

GRADSKA uprava za urbanizam i građevinske poslove je investitoru "Astra plan" 14. avgusta 2019. godine izdala građevinsku dozvolu za izgradnju stambene zgrade u Dositejevoj 9, a 1. jula ove godine je potvrdila prijavu radova. U tom dokumentu se navodi da je početak izvođenja radova 3. jul, a rok završetka 8. jul 2022. godine.

Pogledajte više