DEFICITARNI PEKARI I PREHRAMBENI RADNICI: Dva dualna zanimanja u Tehnološkoj školi u Paraćinu (FOTO)
NA TRŽIŠTU rada potražnja za pekarima, poslastičarima i drugim majstorima u prehrambenoj industriji je velika, ali je malo osmaka zainteresovano da se školuje za ta deficitarna zanimanja trećeg stepena.
Foto: Fejsbuk/Tehnološka škola
Tehnološka škola u Paraćinu u školskoj 2025/26. godini upisaće jedno kombinovano odeljenje ovih zanimanja u dualnom sistemu koji budućim đacima donosi brojne prednosti već tokom školovanja.
Za operatera u prehrambenoj industriji planiran je upis 14 učenika, a isto toliko će se školovati za pekara. Foto: Z. Rašić
Kako je objavila škola, uspostavljena je saradnja sa nekoliko prehrambenih radnji i firmi gde će učenici u dualnom obrazovanju biti praktično angažovani van škole. Biće im plaćen svaki sat, a dobijaće i od države mesečnu stipendiju u iznosu od 5.000 dinara.
Isti je slučaj i sa obrazovnim profilom pekar, jako cenjenim na tržištu, pa ovi kadrovi nemaju problem da brzo dođu do dobro plaćenog zaposlenja.
Dalje školovanje u okviru ovih deficitarnih zanimanja omogućeno je na Visokoj školi strukovnih studija – smer prehrambena tehnologija, naglašavaju u Tehnološkoj školi.