ADRESA ZA NOVE IDEJE: Budući Inovaciono-tehnološki centar u Vranju radiće uz podršku NTP u Nišu

J. S. 28. 03. 2024. u 09:20

BUDUĆI Inovaciono-tehnološki startap centar u gradu pod Pržarom - za čije osnivanje su nedavno "zeleno svetlo" dali i odbornici lokalne Skupštine - radiće uz podršku NTP u Nišu, a Bojan Kostić, član Gradskog veća zadužen za budžet i finansije, naglašava da će mladi Vranjanci biti u prilici da svoje ideje plasiraju na tržište uz mentorstvo zaposlenih u Centru.

Foto:J.S.

- Sve je još u fazi organizacije posla. Grad je obezbedio prostor i kadrove za poslove u Centru, a prve dve godine rad će finansirati Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja. I, zainteresovani će, pored prostora, obuke i mentorstva, moći da računaju i na finansijsku podršku - kaže Kostić, ističući i strategiju lakalne samouprave da okupi i brojne naučnike iz Vranja, koji sada rade širom sveta, da ovde prenesu sopstvena iskustva nekim novim generacijama.

Kako je najavljeno, sve se radi u saradnji sa ovdašnjim visokoobrazovnim ustanovama - Pedagoškim fakultetom i Visokom školom strukovnih studija - a prednost će, svakako, imati IT sektor, jer to diktira tržište. Razmatraće se, međutim, i sve druge ideje, tim pre što je Vranje odavno prepoznato kao značajan centar drvnoprerađivačke i obućarske industrije.

Foto D. Ristić

 

U međuvremenu, Vranje je od resornog ministarstva za realizaciju ovog projekta već dobilo četiri miliona dinara, jer je otvaranje inovativnih tehnoloških centara deo šire, državne strategije pozicioniranja u eri digitalizacije.

Pogledajte više