ZLATO DONEO ORAO: Nišlije briljirale na međunarodnom kulinarskom festivalu na Braču

J. Ć. 28. 03. 2024. u 06:15

ČLANOVI Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika iz Niša ostvarili su veliki uspeh na nedavno završenom Međunarodnom kulinarskom festivalu "Biser mora" osvojivši 13 medalja.

foto: Udruzenje

 Zlato su doneli prizvodi u disciplini izložbenih radova - "Orlovo gnezdo", "Faberžeovo jaje", "Nakit", "Šumska idila", rad u marcipanu, 3D slika, svečana torta i "Morsko dno". Niš je predstavljalo ukupno petoro takmičara, a bilo je učesnika iz čak 27 zemalja.

- Na festivalu održanom u mestu Supetar, na ostrvu Brač, ekipa iz Niša vratila se sa sedam zlatnih, dve srebrne i četiri bronzane medalje - izjavila je predsednica ugostiteljskih i turističkih poslenika Ančica Dimitrijević.

Irena Antić osvojila je za rad u marcipanu zlatnu medalju, za pripremanje deserta u boksu bronzanu medalju, a za vegansku kuhinju srebrnu medalju.

Roštilj zamirisao ostrvom

DIMITRIJEVIĆEVA je podsetila, 19. po redu takmičenje "Biser mora" organizuje Kuvarska asocijacija ŠKMER. Takmičenje je predviđeno za škole, fakultete, profesionalne kuvare, ali i amatere.

- Pruža priliku da takmičari pokažu svoje umeće, da puno toga nauče, ali i da predstave proizvode svoga kraja. Mi smo tako radili masterklas šef u pripremanju niškog roštilja. Čitavo ostrvo zamirisali smo roštiljem našeg kraja koji se svima jako dopao - rekla je ona.

- Danijela Veljković osvojila je u kategoriji artistika dve zlatne medalje, u kategoriji rad u marcipanu jednu zlatnu i jednu bronzanu medalju, a u kategoriji rižoto bronzanu medalju. Njeni radovi "Orlovo gnezdo", "Faberžeovo jaje", "Nakit", "Šumska idila", privukli su najviše pažnje. Aleksi Jeremiću pripala je bronzana medalja u kategoriji pripremanje piletine, a za pripremanje ribe srebrna medalja. Jovan Pejković osvojio je zlatne medalje u kategorijama svečanih torti i rad u marcipanu. Mihajlu Stojanoviću za pripremu piletine pripala je zlatna medalja, a za pripremanje ribe bronzana medalja - istakla je Dimitrijevićeva.

Pogledajte više