DA BUDE MANJI GUBITAK VODE NA MREŽI: Predstavljen projekat značajan za gradski vodovod Zrenjanina

Bogoljub Grujić 15. 03. 2024. u 20:18

U SARADNjI sa Javno komunalnim preduzećem "Vodovod i kanalizacija" iz Zrenjanina, Kompanija "Metito" iz Portugalije je predstavila projekat smanjenja gubitaka vode u gradskoj vodovodnoj mreži, urađen uz podršku grada Zrenjanina.

foto: VIK Zrenjanin

Prezentaciji projekta prisustvovali su gradonačelnik Simo Salapura, glavni menadžer "Metita" u Srbiji Branislav Zec i direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Predrag Bodiroga.
Kako je rečeno, projekat je usmeren na unapređenje celokupnog sistema vodosnabdevanja grada, koji pored obezbeđivanja pitke vode, obuhvata i smanjenje gubitaka vode u mreži, smanjenje broja kvarova, optimalan rad bunara i manje crpljenje izvorišta i obezbeđivanje dovoljne količine vode stabilnog pritiska. Jedan od primarnih ciljeva je da se gubici vode u procesu distribucije, koji u Srbiji prosečno iznose od 36  do 50 procenata, a koji su u zrenjaninskom „Vodovodu“ oko 34 posto, smanje u narednih pet godina ispod 20 posto, što bi bili najmanji gubici jednog vodovodnog preduzeća u Srbiji.

NOVA MESTA ZA DALjINSKO PRAĆENjE

Automatizacija gradskog izvorišta sistemom za daljinsko praćenje i kontrolu, odvija se uporedo sa postavljenjem novih vodovodih cevi. Do sada izgrađeno je 17 mernih mesta za daljinsko praćenje i kontrolu protoka i gubitaka vode, koji će biti jedan od ključnih izvora podataka za potrebe pomenutog softvera.

- U okviru projekta zrenjaninski "Vodovod" će dobiti stotinu savremenih vodomera na daljinsko očitavanje, kao i softver sa hidrauličkim modelom gradske mreže koji simulira rad celokupnog vodovodnog sistema i koji uz redovno ažuriranje podataka daje celokupnu sliku trenutnog stanja, ukazuje na gubitke vode i kvarove, ali i daje percepciju budućeg stanja - dodao je Predrag Bodiroga, direktor JKP "Vodovod i kanalizacija", ubeđen da će njegovoj kompaniji sve to omogućiti jasne smernice za planiranje dalje rekonstrukcije  i planiranje radova na smanjenju gubitaka vode.

U cilju ostvarenja postavljenih ciljeva za unapređenje vodovodnog sistema u Zrenjaninu, komunalno preduzeće Vodovod, uz finansijsku pomoć države i grada, izvodi radove na zameni 20 kilometara vodovodne mreže, koja je starija od 50 godina.

BONUS VIDEO - DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom

Pogledajte više