U SUBOTICI OBELEŽEN JUBILEJ BITKE KOD KAPONJE Pomen junacima Srpske Vojvodine

J. LEMAJIĆ 07. 03. 2024. u 06:30

U VEKOVIMA dugoj istoriji Subotice, najveća bitka na ovom prostoru odigrala se pre 175 godina, u jeku revolucije 1848/49, kod Kaponje, kada je u borbi za stvaranje Srpske Vojvodine poginuo veliki broj naših sunarodnika

foto: Sava Stambolić

O njima se, nažalost, malo zna, pa je u hramu Svetog vaznesenja Gospodnjeg održan pomen svim stradalima na ledini između Subotice i Bajmoka, 5. marta 1849, tokom bitke između austrijske Carske vojske sastavljene od Srba iz Petrovaradinske nacionalne garde, sremskih graničara, pripadnika Šajkaškog bataljona, dobrovoljaca iz Sombora, ali i drugih krajeva Bačke i Kneževnine Srbije, kojih je bilo oko 4.000, te Mađarske revolucionarne armade od 15.000 soldata.

- Zbog odsustva konjice, nepovoljnog terena i brojčane nadmoći protivnika, srpske jedinice su izgubile bitku i povukle se prema Somboru, a ozloglašeni general Mor Percel je, 3. aprila, sa 11.000 vojnika i 24 topa, uspeo da osvoji Srbobran, koji je branilo oko 2.000 srpskih boraca. Tokom potonje odmazde, pobijeno je bezmalo 5.000 ljudi, odnosno polovina žitelja stanovnika Srbobrana, u kojem je porušen i spaljen čak 1.381 objekat. Sličnu sudbinu doživele su i Turija, Nadalj, Čurug, Kovilj i Đurđevo, dok general Mor nije zaustavljen srpskim pobedama kod Titela i Mošorina - podseća Sava Stambolić iz udruženja Srba Subotice "Arsenije Čarnojević", najavljujući da će, sa Centrom za razvoj Šajkaške, nastaviti da otimaju od zaborava znamenite događaje i ličnosti iz vremena Revolucije, što može biti i osnov zbližavanja, te većeg međusobnog većeg razumevanja srpskog i mađarskog naroda, kroz proučavanje zajedničke istorije.

Pogledajte više