IZ SLAVINA I - INAT: Slučaj vode zatrovane arsenom, u Ravnom Selu kod Vrbasa, stigao i do Vrhovnog suda

Zoran Rajić

06. 03. 2024. u 10:00

IZGLEDA da nema kraja "sudovanju" Božidara Caričića iz Ravnog Sela kod Vrbasa sa lokalnim JKP "Komunalac", bez obzira na to što je protok vremena obesmislio sve (ne)sporne iznose.

foto Z. R.

To potvrđuje i odluka sudije Vrhovnog suda, Branislava Bosiljkovića, koji navodi da se "odbacuje kao nedozvoljena revizija protiv presude Višeg suda u Somboru, kao i zahtev da tuženi plati više od 179 dinara... Ne postoje razlozi za odlučivanje o posebnoj reviziji, a ona nije dozvoljena ni zato što se radi o sporu male vrednosti, koji ne prelazi dinarsku protivvrednost od 3.000 evra"...

Primer

OČEKUJUĆI da Vrhovni sud odbije i reviziju za potraživanje iz 2016, Caričić napominje da će platiti 140 dinara, kao i 179 dinara za period posle toga, ali da to smatra samo davanjima za održavanje vodovodnog sistema i dve eko-česme, postavljenih u selu zbog nezdrave vode iz kućnih slavina.

- To nije plaćanje kancerogene vode, a presudama da izmirim samo desetinu duga "Komunalac" je doveden u poziciju da i drugi žitelji Ravnog Sela, od kojih je njih 1.124 potpisalo peticiju da im se urgentno obezbedi zdrava voda u domaćinstvima, mogu da zatraže da im se vrati 90 odsto plaćenih iznosa - kaže Caričić.

Iako je, još pre pet godina, rešenjima Osnovnog suda u Vrbasu i Višeg suda u Somboru - prvi i zasad jedini u Srbiji - Caričić oslobođen plaćanja duga za vodu, jer je nepobitno utvrđeno da je ona od 2006, zbog prekomernog sadržaja arsena, zabranjena za piće i pripremanje hrane, "Komunalac" nije odustao od naplate, uz obrazloženje da ona, iako nije za piće, može da služi za sve ostale potrebe, a neplaćanje ugrožava funkcionisanje preduzeća. Zato je na pomenute presude iz Vrbasa i Sombora izjavljena revizija Vrhovnom sudu, sa zahtevom da se dug izmiri u punom iznosu, od 2.830 dinara! I, sudija Božidar Vujačić opravdao je reviziju navođenjem da je Caričić koristio isporučenu vodu, a da su nižestepeni sudovi propustili da utvrde za koje potrebe, te je u ponovljenim postupcima u Vrbasu odlučeno da plati polovinu sume, a u Somboru samo desetinu prepolovljenog duga - 140 dinara.

JKP "Komunalac" je i protiv te presude zatražio reviziju, a Caričićev advokat Jelena Tijanić je Vrhovnom sudu predložila da je odbaci kao neosnovanu...

Pomenuta instanca o tome se još nije izjasnila, ali je stiglo njeno rešenje o traženoj reviziji "Komunalca" povodom Caričićevog duga za 2017. i deo 2018. Po tim računima, trebalo je da plati ukupno 6.696, ali je zastarelost iznos svela na 1.794 dinara. I, Osnovni sud u Vrbasu je, uvažavajući da voda nije ispravna, dosudio da izmiri polovinu, odnosno 897 dinara, a Viši sud u Somboru sveo je to na desetinu, određujući da plati 179 dinara...

- Odluka suda više instance ne menja činjenicu iz prethodne presude Višeg suda u Somboru. Potrošač Božidar Caričić dužan je da plati komunalnom preduzeću naknadu za pruženu uslugu, jer ono ima pravo i obavezu da svakoga ko to ne učini utuži, odnosno da pokrene postupak izvršenja i da isključi ga sa vodovodne mreže. Uostalom, to propisuje Zakonom o obavljanju komunalnih delatnosti - ističe direktor JKP "Komunalac", Igor Škundrić.

Pogledajte više