TOMISLAV ĐOKIĆ ZA ĐAKE: U paraćinskoj biblioteci obeležen Nacionalni dan knjige (FOTO)

Z. R. 29. 02. 2024. u 11:28

UČENICI druge godine paraćinske Ekonomsko-trgovinske škole u Biblioteci „Dr Vićentije Rakić“ družili su se sa zavičajnim piscem Tomislavom Đokićem povodom obeležavanja Nacionllnog dana knjige.

Foto: NB "Dr Vićentije Rakić"

Đokić je podsetio na davnašnje misli da je dom bez knjige kao telo bez duše, te da je dete koje odraste u kući bez knjiga – duhovni invalid. Uz isticanje značaja knjige i pisane reči, na čemu treba naročito insistirati kod mladih, Tomislav Đokić predstavio je prisutnima svoj izuzetno bogati opus od čak 25 knjiga.

Ovaj zavičajni autor profesor je srpskog jezika u penziji i tokom više decenija stvaralaštva objavljivao je i poziju i prozu, uključujući i dečju, na različite teme. Deo vremena ovog prijatnog književnog druženja sa učenicima iskoristio je i za predstavljanje takozvanog moravskog načina govora.

Foto: NB "Dr Vićentije Rakić"

A kako ističe Biljana Drenovaković, direktorka Biblioteke, iako je aktulno doba interneta, ne sme da se dozvoli udaljavanje od pisane reči i književnosti, a knjiga ne sme da gubi na značaju.

- Danas (28. februar) je i Dan Narodne biblioteke Srbije koja je osnovana 1832.  godine ukazom kneza Miloša Obrenovića i najstarija je ustanova kulture u Srbiji, pa i taj datum obeležavamo predstavljanjem književnog stvaralaštva zavičajnog pisca Tomislava Đokića – rekla je Drenovakovićeva.

Pogledajte više