STRUČNJACI MUZEJA ŽRTAVA GENOCIDA U BEOGRADU ODRŽALI PREDAVANJA ZA OSNOVCE U SREMSKOJ MITROVICI Spomen-groblje samo za sećanje

S. KOSTIĆ 29. 02. 2024. u 05:00

STRADANjE naroda Srema u leto 1942, tokom ustaških akcija Viktora Tomića, bilo je glavna tema predavanja koje su za sve ovdašnje osnovce održali istoričari Muzeja žrtava genocida u Beogradu.

Foto S.K.

Kako je istakao jedan od njih, kustos Bojan Arbutina, deca bi trebalo da saznaju koliko je naš narod podneo žrtava, da shvate koliki je značaj Spomen-groblja i nauče na koji način bi trebalo da se pristupa takvim memorijalima.

Edukaciju je - u saradnji sa pomenutom ustanovom - organizovala Gradska uprava za obrazovanje. Prethodno su slična predavanja odslušali i svi srednjoškolci u Sremskoj Mitrovici.

- Povod su bili novinski tekstovi o sankanju mališana na ovdašnjem Spomen-groblju, što je ocenjeno kao neadekvatno ponašanje uglavnom osnovaca, koji nisu dovoljno poštovali stradale u Drugom svetskom ratu, koji su tu sahranjeni. Zato posebno zahvaljujem direktoru Muzeja žrtava genocida, jer su "preko reda" održali ovo predavanje - istakla je Snežana Konjević, zamenica načelnika Gradske uprave za obrazovanje, naglašavajući da će osmaci, po nastavnom planu i programu iz istorije, upravo početi da uče o ovim događajima.

Muzej žrtava genocida, inače, svoje obrazovane sadržaje redovno organizuje kako za decu i mlade na terenu, tako i za posetoce postavki u sopstvenom prostoru, a predavanja o stradanju naroda Srema u leto 1942. održana su još u OŠ "Branko Radičević" u Kuzminu, OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" u Martincima, OŠ "Triva Vitasović Lebarnik" u Laćarku, OŠ "Dobrosav Radosavljević Narod" u Mačvanskoj Mitrovici, te gradskim osmoletkama "Jovan Jovanović Zmaj", "Jovan Popović", Boško Palkovljević Pinki", "Sveti Sava" i "Slobodan Bajić Paja".

- Uspeli smo da dopremo do velikog broja dece, jer prvenstveno želimo da se upoznaju sa lokalnom istorijom, da shvate šta mesta stradanja znače za potomke žrtava i kakav je njihov značaj za budućnost, za naše potomke - zaključuje Arbutina, koji je u Sremskoj Mitrovici bio sa kolegama Biljanom Marcojević i Nikolom Miloševskim, a osnovcima je prikazan i novi film Muzeja žrtava genocida, koji se bavi stradanjem srpskog naroda u Drugom svetskom ratu.

PAŽNjA Učenici tokom jedne od edukacija Foto S. Kostić

MEMORIJAL Detalj sa Spomen-groblja žrtava iz 1942.

Misija

TOKOM minule dve sedmice, Muzej žrtava genocida u Beogradu održao je više od 300 obrazovnih programa širom Srbije, a Arbutina objašnjava da ne posustaju jer su svesni toga da nastavni planovi i programi, ipak, ne ostavljaju dovoljno prostora za obrađivanje svih tema podjednako...

Pogledajte više