SRCE - ZAVIČAJ SVIH REČI: Održana veoma posećena promocija knjige Vesne Ristović iz Kraljeva

G. ĆIROVIĆ 21. 02. 2024. u 11:11

U GALERIJI Kulturnog centra „Ribnica“ održana je vema posećena promocija nove zbirke pesama Vesne Ristović „Putevi vode“, pesnikinje iz Kraljeva, koju je prošle godine objavilo ovdašnje Udruženje „Fenomena“.

KC Ribnica

Uz učešće učenika drugog razreda OŠ „Vuk Karadžić“, koleginica i kolega koji su došli da podrže svoju učiteljicu i koleginicu, Vesna Ristović je pričala o svojim impresijama sa putovanja po Evropi na osnovu kojih su nastale pesme iz ove zbirke, dok je o njenoj poeziji govorio Miloje Radović, poznati pesnik iz Kraljeva.

KC Ribnica

 

- Dobro odabranim naslovom pesnikinja, nevidljivo na prvo čitanje, objedinjuje raznovrsnu tematiku svojih ranijih knjiga i, ako bismo sada mogli da ih objedinimo jednom zbirnom rečenicom, onda bi ona glasila: u potrazi za sopstvom, napokon, posle mnogo lutanja i traganja, posle mnogo posrtanja i padanja, Vesna Ristović otkriva da je srce zavičaj svih reči izgovorenih ili zapisanih bilo kada, bilo gde i bilo o čemu. I, tu poruku prenosi, iz stiha u stih, svojim sadašnjim i budućim čitaocima. Jer, šta je poezija ako ne izvire iz srca i ako ne uvire u srce – rekao je Radović.

KC Ribnica

Pesnikinja Vesna Ristović sa đacima

Po profsiji učiteljica, a po ubeđenju aktivistkinja na neformalnom obrazovanju za ljudska prava, Vesna Ristović je pre knjige „Putevi vode“ objavila četiri zbirke poezije - „Lek trave očajnice“, „Lasta u sobi bez proleća“, „Snovi od čipke“ i „Tišina“.

Pogledajte više