FESTIVAL MALIH POZORIŠNIH FORMI: Nagrade žirija i publike Tanji Bošković i Vesni Stanković

S. M. J. 22. 11. 2023. u 12:36

IZVOĐENjEM monodrame „Milunka“ u Zaječaru je završen šesti po redu Festival malih pozorišnih formi. Nagradu žirija osvojila duodrama „Uspomene Sare Bernar“, a nagradu publike „Milunka“.

Foto: Pozorište "Zoran Radmilović"

Najbolje ostvarenje šestog Festivala malih pozorišnih formi u Zaječaru je duodrama „Uspomene Sare Bernar“, koju po tekstu Džona Marela, u režiji Staše Koprivice i u koprodukciji  JUK Herceg Festa i Hercegnovskog pozorišta, igraju Tanja Bošković i Dejan Đonović.

Žiri u sastavu: predsednik  mr Spasoje Ž. Milovanović, teatrolog i članovi Nataša Petrović i Miloš Tanasković, glumci, u obrazloženju nagrade naveli su da su „ u sat i deset minuta predstave prisustvovali stvaranju umetnosti“.

Žiri je doneo i odluku da Specijalnu nagradu dodeli Vesni Stanković za ulogu Milunke u istoimenom autorskom projektu ove glumici, navodeći da „ispovest heroine srpske istorije Milunke Savić u interpretaciji Vesne Stanković pleni vanrednim glumačkim promišljanjem ličnog i duševnog“.

Foto: Pozorište "Zoran Radmilović"

Vesna Stanković kao Milunka Savić

„Milunka“ je i po oceni publike najbolja predstava festivala sa ocenom od 9,90. „Ulica crvenih venjera“, Ljiljane Bralović, u režiji Jovana Ljubenovića i izvođenju Marije Masal, u produkciji Kulturnog centra Čukarica iz Beograda dobila je ocenu publike 9,88, a „Beskompromisni STEND AP“ autorski projekat  Semira Gicića  9,75.

Na Festivalu malih pozorišnih formi u Zaječaru publika je bila u prilici da pogleda sedam vrhunskih monodrama i duodrama iz Srbije, Severne Makedonije i Crne Gore, među kojima i monodrame: „Nana“ koju po motivima romana Emila Zole igra Milena Božić, „E, nedam bre“  u izvođenju Aleksandra Karića i Maje Sofronijević i „Za nas počinje život“ u izvođenju Biljane Dragićević Projkovski i Nina Levog.

Pogledajte više