UVODE SE ELEKTRONSKE KARTE: U javnom prevozu u Novom Sadu novine od 1. januara

Lj.P.

01. 11. 2023. u 12:50

JGSP "Novi Sad" od 1. januara 2024. godine uvodi novinu u prodaji karata za prevoz. U cilju unapređenja bezbednosti putnika i tačnosti polazaka, uz dosadašnje papirne karte koje se kupuju kod vozača, od početka naredne godine biće uvedene elektronske karte. Ova vrsta karata moći će da se kupi i dopunjuje na 30 prodajnih mesta, kao i preko aplikacije za mobilni telefon i preko e-portala na sajtu preduzeća, a njima će moći da se plaćaju pojedinačne karte za prevoz.

FOTO: Lj.P.


 

- Pojedinačna vozna karta do sada je mogla da se kupi isključivo kod vozača. Uvođenje novog načina plaćanja neće promeniti cenu prevoza, tako da će na gradskim linijama ostati 65 dinara, a na prigradskim linijama 110 dinara.  Samo će,  radi povećanja bezbednosti putnika i unapređenja tačnosti prevoza,  papirna karta kupljena kod vozača biti 100 dinara na gradskim, odnosno 150 dinara na prigradskim linijama -  objasnio je nov način plaćanja direktor JGSP „Novi Sad“ Ivan Radojičić.

On je istakao da svakog dana u saobraćaj izađe do 250 autobusa koji prevezu 170.000 putnika, te da se na dnevnom nivou proda između 25.000 i 33.000 karata.

„Vozači su mnogo vremena gubili na prodaji karata i vraćanju kusura. Uvođenjem elektronskih karata i svođenjem prodaje papirnih karata kod vozača na minimum, ostvarićemo dva važna cilja - poboljšaćemo tačnost prevoza i dodatno povećati bezbedost putnika“, naveo je Radojičić i istakao da će nova usluga doneti niz olakšica putnicima.

- Naši putnici će moći na lakši i praktičniji način da kupe vozne karte, izbegava se čekanje u redu kod vozača, priprema sitnijeg novca i, pre svega, izbeći će se gužve koje se nepotrebno stvaraju u prednjem delu autobusa. Predmetna razlika ne predstavlja povećanje cene voznih karata, već afirmiše prodaju voznih karata van vozila po dosadašnjim cenama, kako bi se dodatno podigao kvalitet prevoza i bezbednost svih učesnika u saobraćaju, kao što je praksa u svim gradovima Evrope -  rekao je direktor Radojičić.

Pogledajte više