„DANI ZORANA RADMILOVIĆA“ U ZAJEČARU: Dodelom priznanja završen festival (FOTO)

S. M. JOVANOVIĆ 25. 10. 2023. u 13:26

DODELOM nagrada laureatima i izvođenjem predstave zaječarskog pozorišta „Čehovljeva soba“ u čast nagrađenih, u Zaječaru je spuštena zavesa 32. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“.

Foto: Pozorište "Zoran Radmilovića"

Nenadu Jezdiću, žiri 32. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“ u sastavu: dr Miroslav Radonjić, predsednik i prof. dr Nenad Novaković i dr Duško Ljuština, članovi, dodelili su nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu za ulogu Bore šnajdera u predstavi „Razvojni put Bore šnajdera“ koji je po tekstu Aleksandra Popovića režirao Egon Savin, a igrao ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd. Ova predstava osvojila je i nagradu publike, dobivši prosečnu ocenu od 9,63.

Jezdić koji se publici u zaječarskom teatru obratio video-porukom, za ovu ulogu dobio je i nagradu za glumačku bravuru „Zoranov brk“.

-Koji je to put koji te navodi da pre 25 godina u mnoštvu uzora i autoriteta glumačkih, ti duboko veruješ da je Zoranovo delo, mašta i umeće nešto na šta se treba u životu osloniti i šta je sada to što tebe dovede do ovog trenutka da se, u izobilju priznanja i satisfakcije, tvoje ime ispisuje uz ime velikog Zorana Radmilovića – zapitao je Jezdić.

Uzimajući u obzir visok umetnički nivo selekcije, ideju i misiju Festivala, kao i činjenicu da će 32. „Dani Zorana Radmilovića“ ostati upamćeni po nekoliko briljantnih uloga, žiri je doneo odluku da Specijalnu nagradu za glumačko ostvarenje dodeli Ozrenu Grabariću za ulogu Mefista u Geteovom „(Pra)Faustu“, koji je dramatizovao Fedor Šili,  režirao Boris Liješević, a igralo  Beogradsko dramsko pozorište. Grabarić je takođe poneo i nagradu „Zoranov brk“.

Nagradu za vizuelni identitet „Krstomir Milanović“  ponela je predstava „Dekameron“ koju je po Bokačovom tekstu dramatizovao Stevan Koprivica, a u koprodukciji JU Gradsko pozorište Podgorica, Kulturnog centra Bar – Festivala barski ljetopis i niškog Narodnog pozorišta režirao Dejan Projkovski.

Novinarsko-kritičarski žiri u sastavu: Tatjana Nježić, Borka Trebjašanin i Olivera Milošević, nagradu za najboljeg mladog glumca dodelili su Ivi Ilinčić za ulogu Margarete u predstavi „(Pra)Faust“.

Žiri u istom sastavu je doneo odluku da novoustanovljenu Nagradu za najbolju režiju dodeli reditelju Veljku Mićunoviću za predstavu "Očevi i oci" Narodnog pozorišta iz Beograda.

-Ove godine „Zoranovi dani“ podignuti su na još viši nivo od dosadašnjih. Bila je ovo jedna od najboljih selekcija predstava na „Zoranovim danima“ i najbolji i najobimniji prateći program, koji je svojim značajem podigao nivo festivala. U proteklih  osam dana videli smo 24 programa među kojima osam predstava iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske – rekao je na svečanosti zatvaranja Vladimir Đuričić, direktor zaječarskog teatra i Festivala.

Danici Maksimović uručena je nagrada „Zoran Radmilović“ za glumačku bravuru na Sterijinom pozorju, za ulogu u predstavi "Yankee Rose", koju dodeljuje zaječarski teatar zajedno sa Sterijinim pozorjem.

Priznanje je Danici Maksimović uručio direktor Sterijinog pozorja dr Miroslav Radonjić, a statuetu Zorana Radmilovića direktor Vladimir Đuričić.

-Ja sam sa Zoranom igrala kao mlada glumica. Bio je čaroban. Ja sam imala tu privilegiju da sa njim posedim i popričam. Srećna sam što sam dobila ovu nagradu jer ovo je nešto posebno i zahvalna sam žiriju. Sterijina nagrada je na primer meni druga u nizu, ali ovo je nešto što ću čuvati u srcu baš zbog toga što cenim i Zoranov rad i prijateljstvo sa njim - rekla je Maksimovićeva.

U čast nagrađenih izvedena je predstava zaječarskog teatra „Čehovljeva soba“ A. P. Čehova, u dramatizaciji Une Đelošević i Nikole Zavišića, u režiji Nikole Zavišića. Nagrada „Zoranov brk“ za glumačku bravuru uručena je ovom prilikom negotinskoj glumici Mariji Stanković.

Pogledajte više