ZAMENJEN CEVOVOD NA SISTEMU „CRVENA ZVEZDA“: U Leskovcu završena rekonstrukcija magistralnog toplovoda

Igor Mitić 20. 10. 2023. u 07:30

PRED početak grejne sezone završeni su radovi na rekonstrukciji dela magistralnog toplovoda kotlarnice "Crvena zvezda". Radovi su izvedeni na trasi od jednog kilometra, od "Elu centra" do Južnog bloka.

foto: GU Leskovac

Stari toplovod, izgrađen pre skoro pola veka, zamenjen je novim cevima velikog profila u okviru pete faze projekta pod nazivom "Rehabilitacija daljinskog grejanja u Srbiji". Ukupna vrednost ove investicije iznosi 115 miliona dinara, a sprovodi se u saradnji sa nadležnim ministarstvom i Nemačkom razvojnom bankom.

- Efekat ove investicije je smanjenje gubitaka u sistemu kao i kvalitetnija i pouzdanija isporuka toplotne energije krajnjim korisnicima, jer je mogućnost curenja svedena na minimum - istakao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Gradonačelnik je naglasio da je zamenom ove deonice obnovljen kompletan magistralni toplovod vezan za kotlarnicu "Crvena zvezda". U ranijim fazama rekonstruisana su 1,2 kilometra toplovodne mreže.

Direktor leskovačke "Toplane" Tomica Jovanović je naglasio da ovo javno preduzeće uskoro očekuje ugradnja novog gasnog kotla u kotlarnici "Dubočica".

Sledi uređenje

RASKOPANE javne površine, kako kažu, biće uređene u najkraćem mogućem roku. Nadležni kažu da su na obnovljenom cevovodu ugrađene cevi i ventili moderne generacije koji sadrže sistem za detekciju curenja, što će olakšati njegovo održavanje.

- Potpisan je ugovor za tu investiciju, vrednu 125 miliona dinara, i ona neće uticati na odvijanje grejne sezone koja je pred nama - poručio je Jovanović.

On je kazao da će eventualni problemi na sistemu daljinskog grejanja biti otklanjani odmah po prijavi korisnika.

Pogledajte više