ZA TRI GODINE 14 KRIVIČNIH PRIJAVA: Naučno-stručna konferencija "Ekologija i pravo" u Novom Sadu

Lj.P.

12. 10. 2023. u 11:29

ZA područje Apelacionog suda Novi Sad, koji pokriva čitavu Vojvodinu, osim Pančeva i Šapca, u poslednje tri godine bilo je 14 krivičnih postupaka za zagađenje životne sredine. Četiri postupka su za nepreduzimanje mera zaštite životne sredine, pet za oštećenje životne sredine i osam postupaka za unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasne materije.

FOTO: Lj.P.

Ove podatke predočio je Miroslav Alimpić, predsednik Višeg suda u Novom Sadu, na današnjoj naučno-stručnoj konferenciji na temu „Ekologija i pravo“, o kojoj će danas i sutra govoriti stručnjaci, pravnici, tužioci, sudije i advokati iz čitavog regiona.

- To su osnovna krivična dela koja se pojavljuju u našem krivičnom zakoniku, kazao je Alimpić. - Mi smo naše zakonodavstvo uskladili u najvećoj meri sa evropskim, ali moramo imati u vidu da normativi Evropske unije koji se odnose na ekologiju, čine gotovo trećinu propisa ukupnih. Ratifikovali smo najveći broj međunarodnih dokumenata.

Sandra Dokić, državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine, predočila je da prema podacima Interpola, krivična dela iz oblasti zaštite životne sredine su četvrta najzastupljenija krivična dela, posle trgovine drogom, ljudima i falsifikovanje.

Prema njenim rečima, naše krivično zakonodavstvo je dobro regulisano, i da, zaista ima krivičnih dela koja su prepoznata kao veliki problem, ali ono što moramo da shvatimo, jeste da primena zakona kao i sami istražni postupci kao i sve ostalo mora bude mnogo efikasnije kako bi rezultati bili adekvatni.

- Ono što znamo, jeste problem kada se krivično delo počini, ono ne predstavlja samo štetu za životnu sredinu, već i za zdravlje građana i privrede – kazala je državna sekreterka. - Znamo da zagađenje ne poznaje granice, zato je veoma važno da imamo i dobru saradnju kako regionalnu, tako i mnogo šire. Mi kao ministarstvo pružićemo podršku svim ovakvim aktivnostima i skupovima.

Ona je ukazala da se veliki broj krivičnih dela teško otrkivaju i dokazuju, i da je zato izuzetno važno da imamo i veštake odgovarajuće struke koji mogu da pomognu tužiocima i sudijama da vide da ono što je napravljeno zaista predstavlja štetu.

- Nije lako jer su prestupi veliki i ljudi koji čine takve stvari su vrlo vični, i znaju kada tako nešto urade da ne budu lako otkriveni - kazala je Dokićeva. - Kada govorimo o zagađenju, najveći problem je neadekvatno upravlje opasnim otpadom, jer zagađuje životnu sredinu i sve nas, i pored regulative kojom je naše zakondavstvo regulisalo na koji način upravljati otpadom, tretirati ili izvesti, imamo situacije da se on odlaže u prirodu i na mestima gde ne bi trebalo da bude i ukoliko nemate informaciju nekoga ko je posvedočio o tome, ne možete da saznate.

Pogledajte više