TOPLANA U LESKOVCU SPREMNA ZA GREJNU SEZONU: Investiciona ulaganja se privode kraju

I. M. 04. 10. 2023. u 12:43

Leskovačka „Toplana“ je spremna za početak grejne sezone. Ugovori sa dobavljačima energenata, uglja, mazuta i gasa, su potpisani na vreme, a ovogodišnja kapitalna investiciona ulaganja, vredna oko 300 miliona dinara, se privode kraju.

Foto I. Mitić

- Svi planirani radovi na rekonstrukciji magistralnog toplovoda, od kotlarnice „Crvena zvezda“ do centra grada odnosno Južnog bloka, biće okončani do 10. oktobra, a mašinski deo radova i ranije kako bi na vreme mogli da krenemo sa toplim probama – kazao je Tomica Jovanović, direktor ovog javnog preduzeća.

Tokom leta u kotlarnici „Dubočica“ ugrađena su dva kombinovana gorionika, mazut -gas, a kotlovi priključeni na mernu regulacionu stanicu. Nezavisno od grejne sezone, tokom zime, u ovoj kotlarnici će biti ugrađen još jedan novi kotao na gas.

- Cilj nam je da svuda gde je to moguće koristimo gas kao ekološki najprihvatljiviji energent. Iz tehnoloških razloga to neće biti moguće u kotlarnici „S17“, koja koristi mazut, a tokom hladnih zimskih dana u kotlarnici „Crvena zvezda“ za zagrevanje, pored gasa, koristićemo i ugalj – istakao je direktor Jovanović.

Cena daljinskog grejanja u Leskovcu ove grejne sezone trebalo bi da ostane na prošlogodišnjem nivou kada su usluge leskovačke „Toplane“ poskupele za oko 30 odsto.

- Uprkos povećanju cena energenata pokušaćemo da ovu grejnu sezonu završimo sa dosadašnjim cenama grejanja za krajnje potrošače, pod uslovom da ne dođe do nekih drastičnih promena na tržištu – zaključio je Jovanović.

Pogledajte više